Bayramda yiyeceklere dikkat

Bayramda yiyeceklere dikkat
Ramazan ayında oruç tutulması ile beslenme alışkanlıklarının değiştiğini ve bunun için de bayramda yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle kalp ve şeker hastalarının dikkatli olmasını tavsiye ediyor.

Medical Park Bursa Hastanesi Diyetisyeni Gülşah Esensoy, mide ve barsak sorunları yaşanmaması için aşırı yemek tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi. Ramazan ayı boyunca oruç tutulduğundan ister istemez beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiğini vurgulayan Esensoy, Ramazan Bayramı'nın gelmesiyle de yemenin şölene dönüştüğüne dikkat çekti. Bayram günlerinde en sık rastlanan şikayetlerin mide ve barsak ile ilgili olduğunu belirten Diyetisyen Esensoy, bunun nedeninin de uzunca bir süre dinlenmiş olan mideye orucun bitmesi ve bayram nedeniyle aşırı yüklenme yapılması olduğunu belirtti. Kalp, aritmi ve tansiyon düzensizlikleri gibi şikayetlerin de meydana gelebildiğini aktaran Esensoy, şöyle konuştu: "Bu gibi sağlık sorunlarını yaşıyor olmamızın nedeni uzun dönem dinlenmiş olan midemize aşırı yüklenme yapmaktır. Midemize ne kadar çok yiyecek gönderirsek kalbimiz bu besinleri sindirmek için midemize o kadar fazla kan pompalamak durumunda kalacaktır. Bunun sonucunda kalp normalden fazla çalışacak ve yorulacaktır. Bu durum bireyleri kalp krizlerine kadar götürebilmektedir. Dolayısı ile bayram nedeni ile artan yemek tüketimi özellikle kalp ve şeker hastalıklarını tehdit etmektedir. Bu tür rahatsızlığı olan kişiler bayramda da düzenli ve rahatsızlıklarına uygun bir beslenme planı ile beslenmelidirler."

"ÇOCUKLAR ÇOK ŞEKER TÜKETMEMELİ"

Belirli bir rahatsızlığı olanların yanı sıra çocukların da dikkatli olması gerektiğini söyleyen Esensoy, şu uyarılarda bulundu: "Kalp ve şeker gibi rahatsızlıkları olanların yanı sıra aşırı miktarda çikolata tatlı şekerleme türü yiyecekler tüketmek çocuklarda ishal ve kusmaya neden olabilmektedir. Anne babalar unutmamalıdır ki çikolata, şekerleme ve tatlılar çocukları mutlu etse dahi onlar için faydalı besinler değildir."

Ramazan Bayramı'nda özel olarak hazırlanmış olan yiyeceklere karşı koymak ne kadar zor olursa olsun yine az az, sık sık yeme alışkanlığı devam ettirilmesi tavsiyesinde bulunan Esensoy, "Özellikle büyük aile sofralarında kızartma et ürünleri gibi sindirimi zor besinlerin bulundurulmasında ve varsa sofrada bunlardan uzak durulmasında fayda vardır" dedi.

Esensoy, bayramda herhangi bir sağlık probleminin yaşanmaması için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Güne kahvaltı yaparak başlayın. Bayram ziyaretleri sırasında çay-kahve gibi ikramları fazla tüketmemeye özen gösteriniz. Çay kahve türü içecekleri şekersiz içiniz. Bayramda gün içinde mümkün olduğunca su tüketmeye çalışın. Hamur içi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Çocuklar her gittikleri yerde 2'şer 3'er adet şekerleme çikolata alacaktır. Bu sebeple evden çıkmadan önce çocuğunuzla bu konuyu konuşun. Çikolata ve şeker ikramlarını geri çevirmenize gerek olmadığını, ancak hepsini birden yerse onu rahatsız edeceğini, aldığı şekerlemeleri daha sonra yemek üzere saklayabileceğini açıklayın."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.