Kansızlığı Olanlar Dikkat!

Kansızlığı Olanlar Dikkat!
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Düzgün Özatlı, kansızlığın herhangi bir hastalığın habercisi olabileceğini söyledi.

İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Düzgün Özatlı, hemoglobinin kanda bulunması gereken miktarın altında olması sonucu oluşan kansızlık (anemi) konusunda önemli bilgiler verdi.

Vücutta bulunan tüm organların beslenmesi, gelişimi ve büyümesinde kanın çok önemli bir rol üstlendiğini hatırlatan Özatlı, “Kan, saçımızın telinden ayağımızdaki tırnağa kadar vücutta bulunan tüm organların vazgeçilmez bir parçasıdır. Kansızlık her yaşta görülebiliyor. Yeni doğan bir çocukta da görülebiliyor, 80 yaşında, 90 yaşındaki bir insanda da görülebiliyor. Görülen yaşa ve cinsiyete göre çok değişik nedenler kansızlığa yol açabilir. Örnek vermek gerekirse, çocukluk yaşında daha çok vücudun aşırı bir şekilde demire ve vitaminlere ihtiyacı olduğu için bayanlarda ise daha çok adet kanamalarına bağlı olarak kansızlık şikayetiyle karşılaşabiliriz. Burada özellikle vurgulamam gereken nokta, kansızlık altta yatan herhangi bir hastalığın habercisi de olabilir. Kansızlığın nedenlerine baktığımız zaman en sık görülen nedenlerin dışında kronik bir enfeksiyondan tutun da kansere kadar çok çeşitli hastalıklarla karşılaşabiliyoruz” dedi.

Kansızlık tespit edildiği zaman doğru adrese gidilmesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Düzgün Özatlı, “Kesinlikle kansızlıkla ilgili yalan yanlış birçok haber yapılıyor ve çeşitli şekillerde tedavi edilmeye çalışılıyor. Buradaki asıl önemli olan hematoloji uzmanına gitmektir ama hematoloji uzmanın olmadığı yerlerde çocuk ise bir pediatriste, erişkin ise dahiliye uzmanına başvurması gerekiyor. Hematoloji uzmanının olduğu yerde hematoloji uzmanına başvurması çok önemlidir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.