Antibiyotikler Gerçekten Faydalı mı?

Antibiyotikler Gerçekten Faydalı mı?
KadıköyŞifa Kadıköy Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Deniz Hızlıbacak antibiyotiklerin yararlarını ve zararlarını anlattı.

Antibiyotik; mikrobik enfeksiyon, solunum, idrar yolları ve yumurtalık iltihapları, anjin, prostat ve hatta tüberküloz, difteri ve tifo gibi çok ciddi hastalıkların tedavisinde hayat kurtaran, mucizevi bir ilaçtır. Günümüzde yüzlerce antibiyotik çeşidi bulunuyor. Olumlu etkisi tedaviye başladıktan birkaç gün içerisinde kendini gösterir. Yine de kullanılıp kullanılmamasına ancak bir doktorun karar vermesi gerekir.

Günümüzde en sık yapılan hata, en ufak bir rahatsızlıkta, örneğin grip, üşütme gibi hastalıklarda bile doktora danışmadan bu ilaca başvurulmasıdır. Oysa antibiyotiğin gelişigüzel keyfi olarak alınması yanlış.

Antibiyotik zararlı olabilir

Başka ilaçlarla birlikte kullanıldığında antibiyotiğin etkisi azalabilir veya kötü sonuçlar doğurabilir. Hamile ve emziren anneler için en uygun antibiyotiğe de hekim karar vermelidir. İlacın doktorun belirttiği doz ve aralıklarda içilmesi,
tedavinin başarılı olması açısından çok önemli.

Bazı gıdalar ilacın etkisini azaltıyor

Tetrasiklin grubundaki geniş spektrumlu bakterilerin çoğalmasını durduran bazı burun, boğaz, kulak antibiyotiklerinin süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum içeren gıdalarla birlikte alınmaları sakıncalı. Çünkü midede birleşen tetrasiklin ve kalsiyum pıhtılaşma yapabiliyor ve böylece oluşan kütleler bağırsaktan kana geçemiyor. Sonuç: İlaç bağırsakta kalıyor. Yani ilaç etki edemeden bağırsakta emiliyor.

Öneri:
Tetrasiklin grubundan antibiyotik almadan önce ve aldıktan sonraki 2 saat içerisinde süt, yoğurt, kaymak, peynir ve kaşar yenmemeli.
Antibiyotik kullanırken nelere dikkat etmeli?
• Doğum kontrol haplarının etkisini azaltabilir. Bu nedenle kutunun içindeki açıklamaları mutlaka okuyun.
• Antibiyotik kullanırken güneş ve solaryumdan uzak durun. Çünkü vücut UV ışınlarına karşı hassaslaşır.
• Antibiyotik bağırsaklara zarar verebilir. Tetrasiklin grubundakiler hariç, diğerlerinin alımı süresince bol bol yoğurt yemeye çalışın. Yoğurttaki süt asidi bakterileri bağırsakları korur.
• Faydasını görebilmeniz için, ilacınızı tam zamanında ve doktorunuzun belirttiği süre boyunca alın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.