Kusurlu araçlar muayeneden geçemeyecek
Aydın, bu yılın başından itibaren Türkiye genelinde Tüvtürk'e ait 42 ilde 97 sabit ve 40 seyyar muayene istasyonunun hizmete girdiğini söyledi. İşleticilerin tüm illerde 189 araç muayene istasyonunun en geç Şubat 2009'da hizmete açması gerektiğini ifade eden Aydın, projenin bu yılın Kasım ayında tamamlanmasını planladıklarını anlattı.
Yapılan muayeneler sırasında, kaportadaki trafikteki can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek ve ilgili yönetmeliklerle çelişmeyecek kadar küçük çizik ve göçüklerin incelenmediğini dile getiren Aydın, ''Muayene istasyonlarında yapılan kontrolleri fren tertibatı, direksiyon sistemi, görüş şartları, aydınlatma sistemi, aks-jant-lastik ve süspansiyon sistemi, şase ve şase bağlantı parçaları, gürültü kirliliği için gerekli kontroller, yolcu taşıyan araçlar için gerekli ek kontroller, araç tanımları ile ilgili kontroller ve diğer donanımlar olmak üzere 10 bölümden oluşuyor'' dedi.
Bugüne kadar hizmete açılan Tüvtürk araç muayene istasyonlarında yapılan muayenelere ilişkin bilgi veren Aydın şunları kaydetti:
''Tüvtürk araç muayene istasyonlarında muayenesi yapılan 206 bin 693 araçtan yaklaşık yüzde 45'inin yani 93 bin 210'unun muayenesi ilk seferinde onaylanmadı. Muayenesi yapılan araçlardan 16 bin 418'inde kusur tespit edilmezken, 130 bin 792 araçta hafif kusur, 101 bin 871 araçta ağır kusur tespit edildi. Muayenelerde 11 bin 612 araç 'emniyetsiz' bulundu.
Periyodik muayede aracın yolda seyir güvenliğine uygunluğunun incelendiğini anlatan Aydın, araçların alındığı tarihten itibaren düzenli bakım görmeleri durumunda çok uzun yıllar seyir güvenliğine tehdit oluşturmayacaklarını belirtti. Aydın, ''İstasyonlarda ilk muayenede kusursuz raporu alan 1952 model aracın yanı sıra, 1970'li yıllara ait bir çok araç kusursuz olarak geçmiştir'' dedi.
Tüvtürk ile imzalanan imtiyaz sözleşmesine göre kuzey illerde yaşayan bir vatandaşın araç muayenesini güney illerinde yaptıramadığının anlatan Aydın, aracın muayenisini trafik tescilinin yapıldığı bölgede yaptırma zorunluluğunun kaldırılması için yeni düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Aydın, ''İstanbul plakalı bir araç kullanan ve örneğin Urfa'da görev yapan bir memurun, araç muayenesini yaptırmak için kuzey illere gitmesi gerekiyordu. Çok büyük sıkıntılar yaşanıyordu. taraflar olarak bir araya geldik ve imtiyaz sözleşmesinde düzenlemeyi yaptık. Düzenlemenin Danıştay'ın onayının ardından Ekim ayı içinde hayata geçirmeyi planlıyoruz'' diye konuştu.
(AA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.