Türkiye'de Çocuk Felci Yok
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, Suriye ve Irak'ta görülen çocuk felci vakaları nedeniyle ülkede gereken önlemlerin alındığını belirterek, "Türkiye'de çocuk felci vakası kesinlikle yok. Olsa önce biz biliriz çünkü bütün analizleri yapıyoruz" dedi.
Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin aşılama konusunda çok iyi bir seviyeye geldiğini, aşılama oranlarının yüzde 98'e ulaştığını söyledi.
Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında 13 hastalığa karşı aşı uyguladıklarını, aşılamayla hastalıklardan korunan çocukların sayısının çok yüksek olduğunu ifade eden Özkan, elde edilen başarıda aile hekimleri ve toplum sağlığı merkezlerinin büyük katkısı olduğunu belirtti.
Çocuk felcine karşı aşı programı
Çocuk felcine karşı yürütülen programla ilgili de bilgi veren Özkan, Suriye'de vakaların görülmesi üzerine 11 ilde aşılama kampanyası yaptıklarını, vakaların Irak'a sıçraması üzerine ise bu ülkeye komşu 6 ilin daha kapsama alındığını bildirdi.
Özkan, "Suriye ve Irak'ta görülen çocuk felci vakaları nedeniyle ülkemizde gereken önlemleri alıyoruz" dedi.
Ulusal Aşı Programı'nda çocuk felcine karşı aşı bulunduğu için ülke çocukları açısından sorun olmadığını, Suriyelilerin de sınırdan geçer geçmez aşılandığını anımsatan Özkan, kamplarda kalanlardan aşılanmayanların da aşılarının yapıldığını söyledi.
Özkan, bir soru üzerine, "Türkiye'de çocuk felci vakası kesinlikle yok. Olsa önce biz biliriz çünkü bütün analizleri yapıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de 1998'den beri vaka görülmüyor
Çocuk felci hastalığına karşı 1955 yılında geliştirilen aşı ülkede 1963 yılından bu yana uygulanıyor.
1963 yılında başlatılan aşılama çalışmalarıyla çocuk felci vaka sayıları giderek azaldı, özellikle 1985 Aşı Kampanyası'nın ardından sayıda büyük düşüş gözlendi.
Rutin çocukluk dönemi aşılama çalışmalarında yüksek aşılama hızlarına ulaşılması ve geniş çaplı destek aşılama çalışmalarıyla son vaka Kasım 1998 tarihinde bildirildi. Yaklaşık on beş yıldır ülkede yeni vaka görülmedi.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi 21 Haziran 2002 tarihinde "Çocuk Felcinden Arınmış Bölge" ilan edildi.
Çocuk felci hastalığının tedavisi bulunmuyor. Çocuk felci virüsü kapan çocukların yüzde 95'inden fazlasında belirti görülmüyor. Belirtili vakalarda üst solunum yolu enfeksiyonu, mide-bağırsak sistemi bozukluğu ve grip benzeri bulgular görülüyor. Yüzde 1'inden azında genellikle bacaklarda felç ortaya çıkıyor ancak bu çocuklarda felçler tedaviyle düzelmiyor ve hayat boyu devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.