‘Her Yıl 6 Milyon İnsan Sigaradan Ölüyor’
Dünya Sigarasızlık Günü kapsamında Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın her yıl 6 milyon insanın sigaradan öldüğünü belirterek tütün ve mamullerini tüketen vatandaşları uyararak sigara kullanımı sonucu sağlık sorunlarının ve ölümlerin artığını belirtti.
Dünya Sigarasızlık Günü kapsamında TSSD Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın yaptığı açıklamada bu yılın temasının Dünya Sağlık Örgütü temasının "Tütün ve Tütün mamullerinin vergilerinin yükseltilmesi" olduğunu dile getirdi. Dünyada 600 binden fazla insanın sigara kullanmadan pasif içicilikten öldüğünü, her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin sigara illeti yüzünden hayatını kaybettiğini belirten Aydın, "Biz harekete geçmezsek, salgın 2030 yılından itibaren her yıl 8 milyondan fazla insanı öldürecek. Bu önlenebilir ölümleri yüzde 80'den fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan insanlar arasında olacaktır. 2014 Dünya Sigarasızlık Gününde tütün üzerindeki vergileri yükseltmek ve ölümleri azaltmak için ülkeleri duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.
"GELECEĞİ SİGARA İLLETİNDEN KORUYAN SAVAŞÇILARIZ"
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği(TSSD) Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Temennimiz, gençlerimizin sigaranın bu ölümcül etkilerini bilmeleri ve sigaraya hiç başlamamaları, sigara kullanıcılarının da kendilerine ve çevrelerine verdikleri zararın farkına varıp bir an önce bu illetten kurtulmalarıdır. Katkı maddelerinin bir kısmının yasaklanması sigaranın zararlarını en ufak şekilde azaltmaz. Bu yasaklamalar getirildikten sonra da sigara kullanımı sağlığa zararlıdır ve sigara kullanmak ölümcül hastalıklara sebep olmaktadır. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği olarak, diğer katkı maddelerinin de yasaklanması konusunda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz ancak, temel amacımız halkımızın ve özellikle gençlerimizin sigara kullanmaması ve çevrelerinde başkalarının içtiği sigara yüzünden haksızca zehirlenmemesidir. Alınan bu kararların olumlu olduğunu düşünüyoruz. Kısa zaman içerisinde de devletin STK'larında desteğiyle çok daha kapsamlı çalışmalar yaparak sigara konusunda daha kesin ve olumlu sonuçlara varacağına inanıyoruz" dedi.
Ülkelerin tütün tüketimini azaltmak için vergi ve tütün ürünlerinde fiyat politikalarını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, "Araştırmalar, yüksek vergilerin düşük gelir grupları arasında sigara kullanımını azalttığını gösteriyor. Ayrıca sigaraya başlayacak gençler üzerinde de yüksek vergilerin etkili olduğunu görülüyor yüzde 10 oranında uygulanan vergi artışı, yüksek gelirli ülkelerde yüzde 4, en düşük ve orta gelirli ülkelerde yüzde 8'e kadar sigara tüketimini azaltmaktadır. Ne kadar fazla vergi uygulanırsa o oranda da sigara tüketimi azalacaktır. Tütün ve tütün mamullerine uygulanacak vergi artışı sigara tüketimini azaltacağı gibi ülkelerde sigara sebebiyle ortaya çıkan sağlık harcamalarını azaltacağını düşünüyorum " diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.