Yeteri Kadar Su İçemeyenlere Pratik Öneriler

Yeteri Kadar Su İçemeyenlere Pratik Öneriler
Özellikle yaz aylarında su içmenin önemi artıyor buna rağmen sürekli su içmeyi unutuyor ve yeteri kadar su içmiyorsanız size önerilerimiz var.

Sporcu musunuz? Su içiyorsunuzdur zaten. Egzersiz mi yapıyorsunuz? Su için.

Yaz geldi, terliyor musunuz? Su için. Yaz geldi, kendinizi halsiz mi hissediyorsunuz? Su için. 

Başınız mı ağrıyor? Su için. Ağzınız mı kokuyor? Su için.

Diyetisyen K. Burcu Uysal, su hakkında bildikleriniz ve bilmedikleriniz, ayrıca su içmeyi unutmamak için yapmanız gerekenleri anlattı.

Yaz aylarında sıcaklığın sebebi ve terleme ile vücudumuzdan su kaybı artmaktadır. Ayrıca hava sıcaklığının ve seyahatlerin artması, besin zehirlenmesi ihtimalini de arttırır. Bu gibi durumlarda ilk önce, ishal ve kusma ile karşı karşıya kalırız. İshal ve kusmadan dolayı su ve mineral kaybı yaşayacağımız için, bu dönemde bol su tüketmek ve yeterli-dengeli beslenmek bizim için çok önemli olacaktır. Aşırı terleme, kusma ve ishalde su ile birlikte tuz kaybı olursa susuzluk gelişmeyebilir. Ayrıca normal susama mekanizması yaşlılarda azalmaktadır. Su içmek için sadece susama hissini beklememek gerekir.

Günlük su ihtiyacımızı karşılamak için ne yapabiliriz
Düzenli su tüketimi; kişinin cinsiyetine, günlük aktivite düzeyine, terleme durumuna ve var olan hastalıklara göre değişebilir. Bu ihtiyaç, ortalama düzeyde bir insan için yaklaşık 2-3 litredir. Yaz aylarında sıcaklık ve aşırı terleme sebebiyle bu ihtiyaç 0,5-1 litre arasında artabilmektedir. Tüketilmesi gereken su miktarını, bir anda ve fazla miktarda değil, gün içinde belirli zaman aralıklarında tüketmemiz daha uygun olacaktır. Aniden fazlaca içilen su, mide kapasitemizin büyümesine, hazımsızlığa ve şişkinliğe yol açabilmektedir.

Suyun dışında tüketeceğimiz taze meyve suları, az şekerli komposto, çorba, az tuzlu ayran ve zararsız bitki çayları günlük su ihtiyacımızın karşılanmasında bize yardımcı olacaktır. Ayrıca vücudumuzda su ve mineral dengesinin sağlanması için günde 1 adet maden suyu tüketilebilir. Sebze ve meyvelerin yaklaşık %85-90’ı sudur. Su içeriği yüksek taze sebze ve meyvelerin sofralarımızda bolca yer tutması, yaz aylarında su ihtiyacımızın giderilmesi açısından faydalı olacaktır.

Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler diüretik içeceklerdir. Yani vücuttan su atımına sebep olurlar. Alkollü içecekler de aynı şekildedir. Fazla miktarda tükettiğimiz bu türden içecekler su içme isteğimizi azaltırken vücudumuzdan su atımını arttırdıkları için tüketimleri sınırlandırılmalıdır. Su vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılayan en iyi ve vazgeçilmez öğedir.

 

Günlük su tüketiminizi arttırmaya yarayacak 8 pratik öneri
1- Her sabah kalktığınızda ilk işiniz su içmek olsun. Gece yatmadan önce de mutlaka bir bardak su için ve baş ucunuzda daima bir şişe su bulundurun.

2- Çantanızda her zaman küçük bir şişe suyunuz olsun, uzun süre su bulmakta sıkıntı çekeceğiniz zamanlarda kurtarıcınız olur.

3 -İş yerinize geldiğinizde ilk işiniz su içmek olsun ve yine iş yerinizden ayrılırken su içmeyi alışkanlık haline getirin.

4- İş yerinde masanızda daima bir şişe (mümkünse cam şişe) su bulundurun.

5- Arabanızda her zaman su bulunmasına önem verin.

6- Evinize, işyerinize, arabanıza ve bilgisayarınızın monitörüne, sık baktığınız yerlere size su içmenizi hatırlatan post-itler yapıştırın. Daha da zorlanırsanız telefonunuza su iç komutları içeren alarmlar kurun.

7- Çay kahve gibi içecekleri sık tüketiyorsanız her çay ve kahve içmenizden sonra bir bardak su tüketimini zorunlu hale getirin. Hatta bunu sırayla yapın, bir seferinde çay bir seferinde su gibi. Böylelikle hem çay ve kahve gibi diüretik içeceklerin tüketimini kısıtlamış hem de su tüketiminizi arttırmış olursunuz.

8- Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa öğünlerinizden önce bir bardak su için. Bu, tokluk hissi sağlayarak kilo vermenize dolaylı yoldan yardımcı olacaktır. Ara öğünlerde tükettiğiniz su atıştırmalarınızı azaltacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.