Öksürük Deyip Geçmeyin!

Öksürük Deyip Geçmeyin!
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte sıklıkla yaşanılanöksürük, uzmanlar başka hastalıkların habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Özel Ortadoğu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Vedat Akpınar, öksürük, hava yollarında bulunan yabancı maddeleri dışarı atmaya yönelik bir refleks olduğunu belirterek, "Hastalıklara yakalanmamak için dikkat ediyor ve iyi besleniyorsunuz ama yine de öksürük sizi gece uykunuzdan uyandırmaya başlıyor.

Bu öksürüklerin soğuk havalardan kaynaklandığını ve geçici olduğunu düşünerek önemsemezseniz hata yapmış olursunuz, kış mevsiminde ortaya çıkan öksürükler başka hastalıkların belirtisi olabilir" dedi.

Öksürüğün nedenleri arasında birçok etkenin bulunabileceğini söyleyen Vedat Akpınar, havayolları, akciğer zarı, yutak, gırtlak, burun, sinüsler, dış kulak kanalları, kalp zarı, yemek borusu, mide ve diyafram adlı solunum kasında, öksürük refleksini başlatan reseptör denilen alıcıların bulunduğunu ve bu organların hastalıklarının da öksürüğe sebep olabileceğini ifade etti.

ÖKSÜRÜĞÜN SÜRESİ ÇOK ÖNEMLİ

Akpınar, "Öksürükler; üç haftadan kısa (akut) veya üç haftadan uzun (kronik) süreli olabilir. Akut öksürüğün en sık nedeni, özellikle virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bunun dışında farenjit, sinüzit, bronşit, zatürre ve saman nezlesi gibi hastalıklar da öksürüğe neden olabilir" diye konuştu.

Özellikle üç haftayı geçen öksürüğün mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Akpınar, "Kronik öksürüğün diğer sebepleri arasında, astım, bazı tipik olmayan enfeksiyonlar, reflü (mideden yemek borusuna asit kaçması), tümörler, akciğerlere yabancı cisim kaçması, tiroid bezinin büyümesi, hatta kalp yetmezliği gibi bir çok hastalık bulunabilir" diye konuştu.

Uzun süren (kronik) öksürüğün sigaraya bağlı nedenlerine de dikkat çeken Uzm. Dr. Vedat Akpınar, sigara içenler tarafından genellikle normal kabul edilen öksürüğün, aslında pek çok farklı hastalığın habercisi olabileceğini belirtti. Akpınar, sigara içenlerin öksürüğü belirli bir süre sonra kanıksamakta olduklarını ve bu durumun bir hastalık belirtisi olabileceğini kabul etmediklerini söyledi ve bu durumunda, kronik bronşit gibi pek çok hastalığın tanısında gecikmeye sebep olabileceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.