Kronik Akciğer Hastalığı Olanlar Dikkat!
Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Füsun Ülger,kronik akciğer hastalığı olan kişilerin mevsim geçiş dönemlerinde dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Aktif enfeksiyonu olan kişilerden uzak durulması gerekir. Korunmak için temelde yapılacak şey kişinin bu anlamda bağışıklığını güçlendirmek. Bunu da aşılarla sağlıyoruz” dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Füsun Ülger, “Kronik akciğer hastalığı dediğiniz zaman akla ilk gelen KOAH ve astım. Bunun yanı sıra da bronşit, akciğerdeki değişik dokularla giden sıklıkla çocukluk çağından itibaren ve devam eden bazı hastalıklarda da mevsim geçişlerinde, özellikle havaların soğuması ile birlikte dikkatli olunması gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken şey ne? Elbette ki enfeksiyonlar. Bu enfeksiyonlar viral olabilir, bakteriyel olabilir. Her ikisi de mevcut hastalıklarda atakların yaşanmasına, kişilerin nefes darlığının artışına, öksürük ve balgamın artışına neden olabilir” şeklinde konuştu.
Kronik akciğer hastalarının özellikle bu dönemde enfeksiyon kapmamaya dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Ülger, şöyle devam etti:
“Özellikle okulların açılması ile birlikte salgın halinde görülen gribal enfeksiyonlar bu grup kronik akciğer hastaları olanlar için sıkıntı yaratıyor. Torunlarına bakmak zorunda olan yaşlı kişiler, 65 yaş üstü ve kronik akciğer hastalığı varsa oldukça risk altında. Bunun yanı sıra kronik hastalığı olan her kişi şeker hastalığı olan, kan ile ilgili, kemik iliği ile ilgili bir takım rahatsızlığı olanlar, böbrek yetmezliği gibi bir takım hastalığı olabilir onların da korunması gerekiyor ama özellikle solunum sistemi ile ilgili hastalığı olanların ayrıca dikkatli olması gerekiyor ve korunması gerekiyor. Korunmayı da tabi ki aşılar ile sağlıyoruz. Hem viral enfeksiyonlardaki, hem bakteriyel enfeksiyonlarda aşılanmayı öneriyoruz.”
Kronik akciğer hastalığı olan kişilerin Ekim ayı sonu, Kasım ayı başlangıcında aşı olması gerektiğini vurgulayan Ülger, “Aktif enfeksiyonu olan kişilerden uzak durması gerekir. Gribal enfeksiyonu olan kişilerden uzak durmalı. Korunmaya yönelik maske öneriyoruz. Mümkünse aynı ortamda bulunulmaması gerekiyor. Yakın temasa girilmemesi gerekir. Korunmak için temelde yapılacak şey kişinin bu anlamda bağışıklılığını güçlendirmek. Bunu da aşılarla sağlıyoruz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.