Çocuklarda Obezite Sinyalleri

Çocuklarda Obezite Sinyalleri
Türkiye'nin en kilolu illeri sıralamasında 2'nci sırada yer alan Manisa'da şimdi de çocuklarda obezite sorununun baş gösterdiğini açıkladı.

Türkiye'nin 63 ilinde 7-8 yaş grubundaki çocuklarda yapılan çocukluk çağı şişmanlık araştırmasına Manisa'da 4 okulda 120 çocuğun katıldığını kaydeden Dr. Ziya Tay, hareketsiz yaşam ve televizyon alışkanlığının çocukları obeziteye sürüklediğini söyledi.

Halk sağlığı sorunu haline gelen ve çeşitli hastalıklara neden olan obezite şimdi de çocukları esir aldı.

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, çocukluk çağında obezite oranlarının gittikçe arttığını belirterek, gelecekte obezitenin daha ciddi bir sorun haline geleceğini dile getirdi. Manisa'nın yetişkinlerde obezite oranında yüzde 27 ile Türkiye'nin en şişman illeri sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını kaydeden Dr. Tay, "Son yıllarda yapılan araştırmalarda ortalama vücut ağırlığının 2 kilodan fazla arttığı gözlendi. Bel çevresinin 3-4 cm genişlediği, vücut kitle endeksi ortalamasının yüzde 26.3'den yüzde 27.1 çıktığı tespit edildi. Bunun sonucunda kalp damar hastalıklarında, kanserlerde, böbrek hastalıklarında ciddi artışlar oluştu. Yetişkinlerde görülen şeker hastalığı da ikiye katladı" dedi.

EGE'DE ORAN YÜZDE 26.3

Türkiye'de 63 ilde yapılan çocukluk çağı şişmanlık araştırmasının sonuçlarının korkuttuğunu açıklayan Tay, çocuklarda şişmanlık oranının Türkiye ortalamasında yüzde 22.5, Ege'de yüzde 26.3 olduğunu açıkladı.

Dr. Tay, "Özellikle okul çağı çocuklarında yapılan bir araştırma sonucunda obezitenin oldukça yüksek olduğu ortaya çıktı. 7-8 yaş grubu öğrencilerinde vücut kitle endeksine göre Türkiye ortalaması yüzde 22.5 çocukta şişmanlık tespit edildi. Yüzde 2.1'inde de aşırı zayıflık görüldü. Erkeklerde obezite oranı yüzde 23, kızlarda ise yüzde 21.6 olarak çıktı. Bu araştırmayla çocuklarda kalorisi yüksek, besin değeri düşük besinlerin tüketildiği tespit edildi. Bu çağdaki her 4 çocuktan 3'ünün hiç spor yapmadığı ortaya çıktı.

Bilgisayar kullanma oranı yüzde 50'nin üzerinde, televizyon izleme oranı ise yüzde 97 oranlarında çıktı. Bütün bunlar hareketsiz bir yaşam tarzını ortaya koyuyor. Çocuklar artık bahçede, sokakta spor yapıp hareketli bir yaşam tarzı yerine evin içinde televizyon, bilgisayar gibi faaliyetleri tercih ediyor" dedi.

HAREKETLİ YAŞAM ŞART

Önlem alınmaması halinde gelecekte daha şişman bir nesille karşı karşıya kalınacağına dikkat çeken Tay, çocukları hareketli yaşama teşvik etmek için çalışmalar yapacaklarını duyurdu. Dr. Tay, "Gelecek yıllarda obezite daha ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkacak. Obezite ile mücadele sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşamı tavsiye ediyoruz. Çocuklarımıza bu yaşlarda bu bilinci, anlayışı aşılayacağız. Bu çalışmaları yapamazsak, obezite bu hızla artarsa 10 yıl içinde Türkiye'de kronik hastalıklar tedavisi ülke bütçesini karşılayamayacak duruma gelecektir" diye konuştu.

Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.