Yüzyılın Meyvesi: Maviyemiş

Yüzyılın Meyvesi: Maviyemiş
Maviyemiş meyvesi gıda ve ilaç sektörleri gibi 14 farklı alanda kullanılıyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bağ Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, maviyemişin gerek meyve gerekse bitki olarak çok değerli bir tür olduğunu söyledi.

"Yüzyılın meyvesi" maviyemişin sağlık açısından birçok yarara sahip olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Üzümsü meyveler içinde taze olarak en fazla dayanan, manav koşullarında 1 haftayı aşkın tazeliğini koruyabilen maviyemiş, 14 farklı alanda kullanılabilmekte. Temelde taze meyve, meyve suyu, reçel, marmelat veya konserveye işlenen maviyemiş kuru şekilde, ilaç hammaddesi olarak, süt ve yoğurt ile karıştırılarak, yaş pastalarda, meyveli ekmeklerde, kek ve çöreklerde, meyve salatalarında, dondurma sanayisinde, süt ile süt ürünlerinde ve ilaç sanayisinde kullanılabilmektedir."

Çelik, maviyemişin antioksidan içeriği en yüksek meyve olduğuna dikkati çekerek, "Gece körlüğü, gözlerde kamaşma ve diğer tüm görme bozukluklarını önler. Taze olarak yenildiğinde kanı temizler, kan şekeri ve kolesterolü düşürür. Yaşlılıkta ortaya çıkan geçici hafıza kayıplarını önler" dedi.

"Maviyemişten yüksek gelir elde etme imkanı var"

Fındık veya çaya göre maviyemişin 10-15 kat daha fazla getirisi olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Geniş alanlarda alternatifi olmayan maviyemiş, bölgenin doğal asitli topraklarında ilave girdi olmaksızın organik yetişebilecek ve yüksek fiyatlara ihracatı yapılabilecek bir meyvedir. Maviyemişler dünya üretimi çok az olan ve üretim girdilerinin fazlalığından dolayı diğer ülkelerde toptan fiyatı 16 dolara kadar çıkabilmektedir. Türkiye'de özellikle de Karadeniz Bölgesi'ndeki doğal asitli topraklarda kolayca yetişebilmekte ve düşük maliyetlerle üretim yapıldığı için birim alandaki getirisi çok daha yüksek olabilmektedir."

Prof. Dr. Çelik, "Yüksek rakımlı yerlerde verimden düşmüş olan veya ekonomik olmayan fındık alanlarında, çay bahçelerinde, hatta boş kalan bazı çayırlık çimenlik alanlarda maviyemiş tarımı yapılarak çok yüksek gelir elde etme imkanı bulunuyor. Türkiye'de 1996 yılında başlattığımız maviyemiş çalışmalarıyla üretim hızla artmakta" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.