Gereksiz Antibiyotik Kullanımına Sanal Mücadele

Gereksiz Antibiyotik Kullanımına Sanal Mücadele
Sosyal medya aracılığıyla ulaşılan kişileri gereksiz antibiyotik kullanımının zararları hakkında bilgilendiriliyor.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karabay, Türkiye'nin, Avrupa'nın en çok antibiyotik kullanan ülkesi olduğunu söyledi.
 
Bunun bilimsel olarak da ortaya konduğuna işaret eden Karabay, "Türkiye'de antibiyotik kullanımında sadece insanımız suçlu değil. Bunları reçeteleyen olarak bizler, ilaç sektörü, eczacılar ve halkımız el ele verip antibiyotik tüketimini bu hale getirdik" diye konuştu.
 
Karabay, bundan sonra çabaya ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, "Ne yapabiliriz de acaba antibiyotik tüketimini olması gereken, Avrupa'nın seviyesine düşürebiliriz?' Bunun içinde de en çok yardım alacağımız kısım basın. Gereksiz ve fazla antibiyotik tükettiğimizin farkına varmalıyız" ifadesini kullandı.
Antibiyotiklere gereksiz kullanım yüzünden çok kolay direnç geliştiğine dikkati çeken Prof. Dr. Karabay, antibiyotiklerin bitme aşamasına geldiğini, yeni antibiyotik üretilmediğini vurguladı.
 
"Hekimlerinize 'bana antibiyotik gerekli mi?' sorusunu yöneltin"
 
Prof. Dr. Karabay, halk, eczacı, ilaç ve sağlık sektöründeki herkesin antibiyotik tüketimini normal düzeye indirmek için basınla işbirliği içinde çaba göstermesi gerektiğini söyledi.
 
"Hastalarımız, antibiyotik yazan hekimlere 'bana antibiyotik gerekli mi?' sorusunu yöneltsin" diyen Karabay, "Gripte, soğuk algınlığında antibiyotik gerekmez. Kışın bizde meydana gelen burun akıntısı, boğaz ağrısı, hafif ateşlenme gibi tabloların yüzde 85'i soğuk algınlığıdır. Bunlarda da antibiyotik gerekmez" dedi.
 
Prof. Dr. Karabay, şöyle konuştu:
 
"O zaman öncelikle hastalar hekimine soracak. Eğer bir hasta hekiminden antibiyotik istemezse emin olun hekim yazmamakta daha cesaretli. Ama tam tersini düşünün. Hasta hekimine 'bana, çocuğuma antibiyotik yaz' derse hekimin de o kadar cesareti kırılıyor. Burada işbirliğine ihtiyacımız var. Hem hastanın hem de hekimin işbirliği içinde 'gerçekten antibiyotik gerekli mi?' sorusunu sormalıdır."
"Gereksiz kullanılan her ilacın yan etkisi var"
 
Gereksiz kullanılan her ilacın yan etkisi olduğunu vurgulayan Karabay, hastalığın ilaçsız düzelmesi durumunda mümkünse ilaç kullanılmaması gerektiğini dile getirdi.
 
Karabay, her türlü ilacın böbrek ve karaciğer yetmezliği ile daha önce tanımlanamayan birçok reaksiyona yol açabildiğine işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Antiboyotiklerin de yan etkisi var. Şöyle olumsuz etkisi var. Kullandıkça direnç gelişiyor, direnç geliştikçe de o antibiyotiği kaybediyoruz. Ona direnç geliştikçe daha çok yan etkisi olan, daha pahalı ve daha çok zarar veren yeni ilaçlar kullanmak zorundayız ama antibiyotik çağının artık yavaş yavaş sonuna geldik."
 
Antibiyotiğe karşı sosyal medyada örgütleniyorlar
 
SAÜ Bilimsel Araştırmalar Topluluğu Başkanı Akın Torun da antibiyotik kullanımına dikkat çekmek için proje gerçekleştirdiklerini anlattı.
 
Üst solunum yolu hastalığı etkenlerinin yüzde 85'inin virüslerden kaynaklandığını fakat antibiyotiklerin bakterilere karşı etkili ilaç olduğunu vurgulayan Torun, "Dolayısıyla antibiyotikleri viral üst solunum yolu hastalıklarında kullanmamız hem tıbbi açıdan hem de ekonomik açıdan ciddi zarar oluşturuyor.
 
Buradan hareketle Dünya Antibiyotik Günü'nde sosyal medyada 20 bin kişiye ulaştık. Temel amacımız, halkı gereksiz antibiyotik kullanımı konusunda bilgilendirmek" ifadesini kullandı.
 
Torun, "antibiyotiksiz tedavi olmaz" anlayışının yanlış olduğunu ifade ederek, vatandaşların üst solunum yolu hastalıklarında kesinlikle antibiyotiklere başvurmamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum