Sigara Dumanı En Çok Onları Etkileniyor
Prof. Dr. Rahmi Örs, ilk el sigara içiciliği adı verilen içicilikte dumanın sadece içen tarafından solunduğunu söyledi.
İkinci el sigara yani pasif içicilikte sigara içmeyen kişinin dumandan ve diğer zararlı maddelerden etkilendiğini ifade eden Örs, üçüncü el sigara içiciliğinde ise dumanın ortamdaki eşyalara sinerek solunduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Örs, ancak dumanın eşyalara sinmesinin ihmal edilen bir durum olduğunun altını çizerek, ortama sinen dumandan özellikle bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmemiş bebek ve çocukların daha fazla etkilendiğini bildirdi.
Prematüre doğumlarda en önemli faktörlerden birinin sigara olduğunu aktaran Örs, sigaranın anne karnındaki bebeğe bile zarar verdiğinin unutulmaması gerektiğini kaydetti.
Çocuklar daha fazla etkileniyor
"Aynı ortamda içilmeyen sigaranın etkilerinden çocuklar korunuyormuş gibi hissediliyor. Sigaranın zararlı maddelerinin rahatlıkla giysi ve yüzeylere sindiği, çocukların bu durumdan etkilendiği unutuluyor" diyen Örs, şöyle devam etti: "Sigara dumanın yüzeylere, yerlere, duvarlara, oyuncaklara sinebileceği unutulmamalıdır. Gelişim sürecindeki çocuklar, özelikle oyuncaklarıyla temas ediyor. Maalesef bu durum gözden kaçıyor. Üçüncü el sigara içimi mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Çünkü çocuklar sigaranın etkilerine karşı daha duyarlılar. Sinmiş duman, gelişim sürecindeki bebek ve çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olabilir."
Sigara içilen ortamlarda bulunan çocukların yaşıtlarına göre daha fazla hasta olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek ailelerin de bu konuda hassas davranmaları uyarısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.