Karaman Da Vekillik İçin İstifa Etti

Karaman Da Vekillik İçin İstifa Etti
2002 Aralık ayından beri TCDD Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Süleyman Karaman, siyasete atılmak amacıyla görevinden ayrıldı.

Karaman, 2003 yılından itibaren Yüksek Hızlı Tren (YHT) projeleri başta olmak üzere 100’ü aşkın önemli demiryolu projesinde görev aldı.

Ak Parti Hükümetlerinin en fazla önem verdiği alanların başında gelen Demiryolu projeleri Karaman’ın başında bulunduğu ekip tarafından yürütüldü.

Süleyman Karaman kimdir?

1956 yılında Erzincan’da doğan Süleyman Karaman, lise öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nden 1978 yılında mezun oldu. 1981 yılında aynı üniversitede yüksek lisansını "Üstün Başarı" ile  tamamlayarak Makine Yüksek Mühendisi unvanını aldı.

1979-81 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde motor, traktör ve ziraat makineleri konusunda prototip çalışmaları, iyileştirme faaliyetleri ve uygunluk testlerinin yapılmasında görev aldı. Karaman, 1984 yılına kadar doktora çalışmalarının yanı sıra aynı fakültede Araştırma Görevlisi olarak Teknik Resim ve Makine Bilgisi dersleri verdi.

1984-94 yılları arasında otomotiv yan sanayinde Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. Otomotiv ana sanayinde kullanılan fren donanımları, kompresör, guvernör gibi ithal edilen yedek parçaların yerlileştirilmesi çalışmalarında bulundu.

1994 yılında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdür Yardımcısı olarak atanan Karaman, AKBİL uygulamalarının başlatılmasında katkıda bulundu. Modern ve şeffaf otobüs duraklarının İstanbul’a kazandırılmasında aktif rol oynadı. Otobüslerde ilk defa giydirme reklam uygulamasını başlattı.

Aynı dönemde, Avrupa ve Amerika'da çeşitli konularda  çalışmalarda bulunan Karaman, seminerlere katkı verdi ve bildiriler sundu. Ayrıca, İSFALT, İSBAK, İSTON, İSMER ve BELTUR'da görev aldı.

Süleyman Karaman, 2002’de TCDD İşletmesi Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Yüksek Hızlı Tren projeleri başta olmak üzere 100’ü aşkın önemli demiryolu projesinin başarıyla hayata geçirilmesinde katkı sağlayan isim oldu.

Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir, Ankara-İstanbul ve Konya-İstanbul yüksek hızlı tren hatlarının yapımında ve işletilmesinde, Ankara-Sivas, Ankara-Bursa ve Ankara-İzmir YHT hatlarının inşasında, Sivas-Erzincan Hızlı Tren projesine başlanmasında, asrın projesi Marmaray’ın başarıyla işletilmesinde, İzmir’de Egeray (İZBAN) projesinin tamamlanmasında ve işletilmesinde, Milli Tren ve Milli Sinyalizasyon projelerinde, Demiryollarında yerli sanayinin gelişmesinde, Türkiye’de demiryolu eğitiminin geliştirilmesinde ve yaygınlaştırılmasında; 150 yıldır el değmemiş demiryollarının yenilenmesinde; ayrıca Yönetim kurullarında görev yaptığı Türk Telekom, TTNET ve TÜRKSAT’ın gelişmesinde önemli roller oynadı.

Karaman döneminde TCDD 2010 yılında “Yılın İnovasyon” ödülüne layık görüldü. Ödül Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Karaman’a verildi. Dünya Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından 2014 yılında İZBAN projesiyle dünyada  “En İyi İşbirliği” alanında ödüllendirdi. Ödül, Cenevre’de düzenlenen törende UITP Başkanı tarafından verildi. Ayrıca Karaman, görevi süresince, değişik STK’lar tarafından “Yılın Bürokratı” ödüllerine layık görüldü.

TCDD tarihinde ilk defa Karaman, Dünya Demiryolları Birliği’nin (UIC) Ortadoğu Bölge Başkanlığını yürüterek, TCDD’nin tarihinde ilk defa Dünya Demiryolları Birliği yönetiminde ve icra kurulunda temsil edilmesini sağladı.

Süleyman Karaman, evli ve 3 çocuk babası olup İngilizce bilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum