AK Partili Kinay'dan İlginç Uyarı
TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay,Meclis'te Anayasa Komisyonu'na bağlı "Siyasi Etik Kurulu" oluşturulması, üyelerinin üçte ikisinin ise eski parlamenterlerden olmasını önerdi.
Kinay, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, "Türkiye'de siyasi istikrarı sadece tek parti iktidarına bağlayarak güçlendiremeyiz. Tek parti iktidarı, istikrarlı ve uyumlu bir yönetim için çok büyük bir fırsattır ama siyaset kurumuna ve siyasetçiye güven sağlamak için daha fazlası gerekiyor. Kriz ve kaos temaları değişiyor. Daha önce laiklik teması kriz çıkarmak için yeterliydi. Bunun için 'ordu, yargı' göreve çağrılıyordu. Ancak günümüzde bu safsatalara itibar edilmiyor" dedi.
Yolsuzluk iddialarının her zaman geçerli olabilecek siyasi kriz teması olduğunu ifade eden Kinay, bu nedenle siyaset kurumunun mutlaka yolsuzluk mücadelesini sürdürmesi gerektiğini kaydetti. Parti disiplin kurullarının çalışmadığını savunan Kinay, "Hangi partiye bakarsanız bakın disiplin kurullarından milletvekili ve bakan düzeyinde etik dışı davranışlar nedeniyle ihraç edilen kimseyi göremezsiniz. Bunlar daha çok parti politikalarıyla ters düşmüş kişiler hakkında işlem yapıyor" görüşünü kaydetti.
Kinay, bir başka kaos temasının sokak hareketleri olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Özgürlük taleplerinin yanlış yöne evrilmesini önlemek de devletin görevidir. Yani özgürlük taleplerini istismar eden terör grupları, sokakları savaş alanına dönüştürmekte ve yönetilemeyen bir ülke görünümü darbe gerekçesi haline gelebilmektedir. Siyasi etik, sadece milletvekilliği ile bağdaşmayan halleri içermez. Esas itibariyle siyasi etik, özgürleşmenin denetlenmesidir. Anayasa Komisyonu'na 'özgürlüklerin denetlenmesi' görevi verilmelidir. AB İlerleme Raporları, bir anlamda 'benchmarking (kıyaslama)' görevi yapıyor. Ancak Anayasa Komisyonu tarafından özgürlük alanının denetlenmesi ve raporlanması hükümetlere yol göstermesi ve yerli referans olması bakımından çok daha anlamlıdır. "
Kınama, uyarı, istifaya davet edebilir
Siyasi etik konusunun önemli olduğunu ve mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Kinay, TBMM'de 24. Dönem ve geçmiş yıllarda gündeme gelen konunun bir türlü hayata geçirilemediğini kaydetti. Kendisinin de "nasıl bir siyasi etik düzenlemesi yapılabileceğine" ilişkin çalışması bulunan Kinay, TBMM'de kurulacak "Siyasi Etik Kurulu"nun Anayasa Komisyonu'na bağlı oluşturulmasını önerdi.
Anayasa Komisyonu Başkanı'nın aynı zamanda Siyasi Etik Kurulu'na da başkanlık etmesi gerektiğine işaret eden Kinay, "Kurulun görevi, bakan ve milletvekilleriyle ilgili kendisine intikal eden konuları, etik değerler açısından inceleyerek karara bağlamak olmalıdır. Kurul üyeleri, siyasi partilerin TBMM'deki milletvekili sayısına göre gösterecekleri adaylar arasından TBMM Genel Kurulunca seçilmeli. Kurulun üçte ikisi eski Parlamenterlerden olmalıdır. Anayasa Komisyonu Başkanı dışında, aktif milletvekilleri kurul üyesi olmamalıdır. Etik Kurul kararları, çıkarılacak kanun ve yönetmelik çerçevesinde oluşturulmalıdır. Böylece, görev süresince yargılanması mümkün olmayan milletvekilleri ve yargılanması çok ağır şartlara bağlı Bakanların kınama, uyarı ve istifaya davet gibi yaptırımlarla denetlenmesi mümkün olacak" diye konuştu.
Kinay, Siyasi Etik Kurulu'nun her ay düzenli toplanması ve çalışma alanının milletvekilleriyle sınırlı olması gerektiğini belirterek, etik ilkeleri belirleyerek çalışmasının yararlı olacağını, siyasi etik konusunda kapsamlı bir yasaya gerek olmadığına ifade etti. Kinay, Kurul'un her yıl "Siyasi Etik Raporu" hazırlayarak kamuoyuyla paylaşmasını da önerdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.