Unicef’e Marka Olan Vali MHP’den Aday

Unicef’e Marka Olan Vali MHP’den Aday
Hizmet yaptığı illerde imza attığı başarılarla pekçok ödül alan ve hatta bazı hizmetleri Unicef tarafından model alınıp marka haline getirilen Nuri Okutan MHP’den Isparta şehri milletvekili adayı oldu.

Görev yaptığı her yerde sıra dışı bir mülki idare amiri olan Nuri OKUTAN Kaymakam olarak görev yaptığı Taşova’da tarım ve hayvancılık, Harmancık’ta eğitim ve tarım, Bahçesaray’da ve Narman’da hayvancılık, kaymakam olarak son görev yeri olan Kelkit’te ise hayvancılık, tarım, el sanatları, eğitim ve kültür alanlarında önemli proje ve çalışmalar yürüttü.

Nuri Okutan’ın hizmet listesi oldukça uzun ancak bir o kadar da ilginç. Mümkün olduğu kadar kısaltarak vereceğiz:

Kaymakam olarak ilk görev yeri olan Taşova’da, “Taşova’yı Yeşilova yapacağız” sloganıyla başlattığı ağaçlandırma çalışmalarıyla, çok kısa sürede 300 bin fidan diktirdi.

Harmancık Kaymakamlığı sırasında, Köylere Hizmet Götürme Birliği’ni kurdu, kooperatiflere destek olarak süt toplama işini örgütledi.

Van-Bahçesaray’da yolun kardan 7 ay kapanması üzerine ilçeyi örgütleyerek yolun açılmasını sağladı. Kaleme aldığı ve Bahçesaray’ın bir köyünden doğum yapacak bir annenin kışın en şiddetli zamanında helikopterle alınıp, hastaneye yetiştirilmesini konu alan “Gezegende Doğum” adlı gerçek hikaye, bir yarışmada Türkiye birinciliğini kazandı.

Narman Kaymakamlığı sırasında mevcut mandırayı tekrar işletmeyi başardı, köy grup yolunu açarak, insanların ulaşımsızlık yüzünden ölmesini önledi. 

Kelkit Kaymakamlığı görevinde, “Köylere Hizmet Götürme Birliği” ile buna bağlı “Yeşil Kelkit Hayvancılık Ticaret ve Sanayi Şirketi“ni kurdu. Yurt dışından ucuz fiyatla getirttiği toplam 10.000 gebe inekle hayvancılığı canlandırdı. Atıl durumdaki Şiran süt fabrikasının % 55 hissesini birlik adına satın alarak faaliyete geçirdi. Hayvanların yem ihtiyacını karşılamak üzere 30 bin ton kapasiteli yem tesisi kurdu. Zilli kilim projesiyle, yöreyi kilimcilik merkezi haline getirdi. Dönüşümlü kovan dağıtımı yöntemiyle arıcılığı canlandırdı. Kavakçılık ve ağaçlandırma projesi geliştirerek, milyonlarca kavak, akasya, ceviz, çam fidanı diktirdi. Sulama projesi ile yer altı sularını değerlendirmek üzere onlarca artezyen kuyusu açtırdı.Modern bir kömür tesisi kurdu, okul yaptırdı.

Kelkit’teki proje ve çalışmaları “Proje Bazında Kalkınmada Kelkit Modeli” olarak literatüre geçti. Kelkit’te yaptıkları sonucu 1996’da “Yılın İdarecisi” seçildi. Kelkit’ten ayrılırken, Kelkit halkı onun adını taşıyan bir okul (Kaymakam Nuri Okutan İlköğretim Okulu) inşa ediyordu.

38 yaşında Siirt Valiliğine atandı. Siirt’te her geçen yıl gerileyen fıstık ağacı sayısını ve rekolteyi rekor düzeyde artırdı. Siirt’te 10 milyon civarında fıstık ağacı diktirdi ve Siirt Fıstığı’nın Türkiye ve dünyada markalaşmasının önünü açan isim oldu. Siirt’i okul öncesi eğitimde Türkiye birincisi yaptı.Kızların okullaşmasına özel önem verdi, bu alanda başta uluslararası eğitim kuruluşları olmak üzere birçok kurumun dikkatini çekti ve bu model örnek alınmaya başlandı. Botan Çayı’nda rafting yaptı, Siirt yaylalarında birlik ve beraberlik şenlikleri düzenledi.

Valiliğe ait 2 Mercedes, 2 Mazda ve 1 Cherokee’dan oluşan beş lüks aracı sattı ve elde edilen geliri Siirt’in kalkınmasına ayırdı.

2004 yılında geldiği Sakarya Valiliğinde “Eğitim İçin Haydi Sakarya Projesi” ’ni uygulamaya koydu. 100 köy ve kasabada okuyan çocuklar ile 34 yazarı bir ay iletişimde bulunmak için bir araya getirdi. İlköğretim için 100 bin çocuk kitabı kampanyası başlattı. Okul öncesi eğitimin başarıya ulaşması için uygulaması devam eden “Okul öncesi eğitimi için Bakıcı Yetiştirme ve İş Edindirme Projesi“, “Okul Öncesi Eğitimin Yaygınlaştırılması Ve Geliştirilmesi“, “Okul Öncesi Öğrencilerine Beslenme Projesi” gibi daha birçok projeyi hayata geçirdi.

Sakarya’da kitap sayısını rekor düzeyde artırarak 1 milyon 800 bine ulaştırdı. Başlattığı “Okuma Alışkanlığı Kazandırma” projesi kapsamında çok sayıda Türk masalı derlendi, bastırıldı, çocuklara ulaştırıldı. Sakarya’da okul öncesi eğitimde 2 bin 500 olan öğrenci sayısını 24 bine çıkardı. “Okuyan Şehir Sakarya Kampanyası” çerçevesinde 50’yi aşkın yazarın öğrencilerle buluşmasını sağladı. Sakarya’yı da Siirt gibi Okul Öncesi Eğitim’de Türkiye birincisi yaptı.

2006 yılında eğitime yaptığı katkılar nedeniyle 100 bin dolarlık Vehbi Koç Ödülü‘ne layık görüldü. Ödülün tamamını merhum annesinin ismini yaşatmak için Fatmana Okutan Okulu’nu yaptırmak üzere bağışladı ve okul diğer bağıcılarında katkısıyla kısa sürede tamamlandı.

Bir Osmanlı şehri olan Taraklı’da Osmanlı-Türk mimarisinin korunmasına yönelik projeler geliştirdi, evlerin, işyerlerinin ve sokakların aslına uygun olarak restorasyonu ile tarihin ve turizmin yeniden canlandırılmasını temin etti. Taraklı, Akyazı, Kuzuluk ve birçok merkezde yaptırdığı sondajlarla çok sayıda termal kaynağa ulaşara termal turizmin gelişmesini sağladı. Süs Bitkiciliği Projeleri’ne de özel önem verdi.

Sakarya’yı bir liman şehri yapmak için proje geliştirdi.  Sakarya’yı bir kanalla Karadeniz’e bağlamak için Sakarya Nehri Ulaşım Projesi’ni ortaya attı. Ancak 2007 yılında Trabzon Valiliğine atanınca proje akim kaldı.

Trabzon’da, okul öncesi eğitim oranını 2008 yılında 84.60’a çıkardı. Trabzon’da iken Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan raporda “Okul öncesi bilgi tutum davranış araştırması” konusunda, “okul öncesi eğitimde örnek olay” olarak seçilen onun yöntemleri, bu alanda UNİCEF literatürüne “Nuri OKUTAN Modeli” olarak geçti.

2009 yılında getirildiği Şanlırfa Valiliği görevinde de kısa sürede okul öncesi eğitim oranını yüzde 22’den 72,43’e çıkardı. Onun döneminde Şanlıurfa eğitimde adeta çağ atlayarak 70. sıradan tam 65 basamak yükselerek 5. sıraya yükseldi. Başlattığı kampanyayla şehirdeki kitap sayısını bir yıl içinde üç kattan fazla artırarak 1 milyon 724 bine çıkardı.

2011 yılında ise merkez valiliğine alıntı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum