‘Ekmek Düşmanlığı Yapıyor’
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr.Canan Karatay’ın, buğdayın hibrit yapıla yapıla kromozom sayısının 12’den 48’e çıkarıldığını, bu sebeple ekmek ve unlu mamuller tüketimi ile insan sağlığıyla oynandığı iddialarına tohum sektörü ve un üreticilerinden tepki yağıyor.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, Canan Karatay’ın bir tıp profesörü olarak tohum sektörüne yönelik açıklamalarda bulunmasını yanlış bulduğunu açıkladı.
Kamuoyunun, bilgiyi kimden aldığına bakmaksızın ne duyduysa ona inandığını, dolayısıyla bahsi geçen konuda uzman olmayanların ciddi bilgi kirliliği oluşturduğuna dikkati çeken Gençer, “Kamuoyunun ilgiyle izlediği bir hoca ama neticede bir tıp profesörü. Tohumu bilen biri değil. Bizim en büyük sıkıntımız bu. Çıkıyor, “Peygamber Efendimizin döneminde buğdayın kromozom sayısı 14’tü, bugün 49’a çıktı. Yerseniz hastalanırsınız” diyerek, tek cümlede algıyı değiştiriyor. Siz, nasıl oluyor da tüm insanlığın besin değeri olan buğday ile ilgili böyle bir iddia ortaya atabiliyorsunuz. STK’lar olarak kendimizi ne kadar anlatsak da, bakanlık ne kadar gerekli açıklamaları yapsa da kafalarda oluşan algıyı, önyargıyı yıkmak kolay olmuyor” ifadelerini kullandı.
10 YIL ÖNCESİNE GÖRE EKMEK DAHA SAĞLIKLI
Beyaz ekmek tüketiminin son yıllarda giderek azaldığına dikkati çeken Dramalı Un Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Tüydeş, Karatay’ın açıklamalarının un sanayiinde de ciddi sıkıntılara sebep olduğunu belirterek, “Ekmekteki kül miktarı artırılıp, tuz oranı düşürülerek zaten 10 yıl öncesine göre daha sağlıklı ekmek yiyoruz. Yeni çıkarılan ekmek tebliği ile ekmeğin içindeki tuz oranı daha da düşürüldü. Fırıncıların katkı maddesi kullanması yasaklandı. Ekmeğin içindeki un oranı dahi azaltılıp, tahıllı una ağırlık veriliyor. Tahıllı unun sağlığa hiçbir zararı yoktur. Tüketici artık tam tahıllı ekmeye yönelecek. Denetlenen ekmekler, denetlenen fırın ve un üreticileri olduğu sürece ekmekte sağlıksız hiçbir durum söz konusu olamaz” diye konuştu.
EKMEK DÜŞMANLIĞI BİZE ZARAR VERİYOR
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen ise, söz konusu açıklamaların Türk unlarını marka kılmaya çalışan sektöre darbe vurduğunu söyledi.
Dünyanın 109 ülkesine yaklaşık 2 milyon ton un ihraç ettiklerini ifade eden Özmen, “Dünyanın 109 ülkesi ‘Türk unu markadır’ diyerek Türkiye’den un almaya devam ediyor. Türkiye’de ise maalesef her gün medyada birileri ‘ekmek düşmanlığı’ yapıyor. Eğer buğday zararlıysa Tarım Bakanlığı buğday ekmeyi yasaklamalı, eğer buğday ekmek zararlıysa Sağlık Bakanlığı ekmeği yasaklamalı. Eğer bugün dünyanın en büyük teknolojisini üreten Almanya, Fransa, Amerika ekmek tüketiyorsa bunları konuşmamız gerekiyor” diye konuştu. Özmen, konu ile alakalı hukuki ve bilimsel anlamda bir süreç başlattıklarını söyledi
Habertürk
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.