Seyyid Usul Tekkesi gözde oldu

Seyyid Usul Tekkesi gözde oldu
Seyyid Usul Tekkesi, Bursa'nın kültür sanat merkezi oldu

Osmangazi Belediyesi'nin çabalarıyla restore edilerek Türkiye Yazarlar Birliği (TYB)'nin kullanımına sunulan Seyyid Usul Tekkesi, sanat ve edebi buluşmalara sahne oluyor.

Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi tarafından organize edilen ve haftanın beş gününe yayılan seminer programları yoğun katılımla gerçekleşiyor.

Perşembe akşamları dönüşümlü olarak Prof. Mustafa Kara; İsmail Hakkı Bursevi divanını, Prof. Bilal Kemikli ise Yunus Emre divanını şerh ediyor. M. Önal Mengüşoğlu, Dr. Sefer Özdemir, Doç. Cafer Karadaş ve Bursa'da yaşayan diğer pek çok akademisyen, yazar ve şairde düzenli olarak dinleyicilerle yine bu tarihi mekânda buluşuyor. Belli aralıklarla gerçekleştirilen film gösterimleri, şiir ve müzik dinletileri de sanatseverleri cezb ediyor.

Seyyid Usul Kültür Merkezi'nde ayrıca birçok alanda da eğitim faaliyetleri düzenleniyor. Osmanlıca, İngilizce, Arapça gibi dil kursları yanında hat, tezhip, minyatür, ney, bağlama ve resim gibi plastik sanatların yanı sıra, kısa film, tiyatro, diksiyon ve drama eğitiminin yanı sıra son olarak yazarlık kursları konusunda da Bursalılara hizmet veriliyor.

Geçtiğimiz günlerde Ahmet Haşim ve Sezai Karakoç için düzenlenen ve oldukça verimli geçen programlardan sonra, 22 Kasım Cumartesi 19.30'da Yrd. Doç. Hidayet Peker'in konuşmacı olarak yer alacağı 'İbn-i Sina' semineri yapılacak. Ayrıca 29 Kasım'da ise Marmara Üniversitesi Öğretim üyelerinden ünlü hattat Prof. Hüsrev Subaşı'nın katılacağı 'Osmanlı Hat Sanatında Bursa ve Ulucami' başlıklı konferans düzenlenecek.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Bursa Şube Başkanı M. Fatih Birgül, temel amaçlarının Bursa'nın kültür hayatına katkı yapmak olduğunu belirterek, Bursa'nın sahip olduğu muhteşem tarih ve kültür mirasını koruyup, gelecek kuşaklara aktarmanın gerekliliğini vurguladı. 

İçinde bulundukları tarihi yapıya uygun olarak kültürel çalışmalara büyük önem verdiklerini anlatan Birgül, "Allah'ın yardımıyla faaliyetlerimiz giderek artan bir hızla devam edecek. Tek amacımız olan milli benliğimizin kurulduğu sağlam temeller üzerine, geçmişten aldığımızı birikimi gelecekle kaynaştırarak yeni nesiller oluşturulması için elimizden geldiğince gayret içinde olacağız. Ayrıca Bursa'daki onlarca tarihi eseri restore eden ve hemşerilerimizin hizmetine sunan Osmangazi Belediyesi'ne müteşekkiriz." şeklinde konuştu.

M. Fatih Birgül, Bursalılar için Bursa İhtisas Kütüphanesi müjdesini vererek, şunları söyledi: "TYB Bursa Şubesi olarak, Bursa'daki irfan sevdalılarına yönelik önemli bir müjdemiz ise; gerekli altyapı tamamlandığı takdirde, nüvesi Prof. Mustafa Kara'nın bağışlayacağı eserlerden oluşacak ve zamanla geliştirilecek 'Bursa İhtisas Kütüphanesi'nin kurulmasını planlıyoruz. Seyyid Usul Kültür Merkezi'nde yer alacak bu kütüphane, halkı ve aydınları buluşturacak ve birleştirecek önemli bir üs konumunda olacak." 

13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve günümüze gelinceye kadar semahane ve diğer aksamları yıkılan tarihî yapı, Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilerek, 'Sosyal ve kültürel amaçlı tesis' olarak TYB'nin kullanımına verildi. 

Seyyid Usul Kültür Merkezi'nin bahçesinde, başta dergâhın kurucusuna ait olmak üzere birçok tarihi mezarın yer aldığı hazire, ortama tam anlamıyla manevi bir hava katmakta. Toplantı salonu olarak kullanılan semahanenin altında, dinlenme mekânı olarak düzenlenmiş kafeterya bulunurken, semahanenin yanında ise okuma salonu ve dershaneleri içeren ikinci bir bina mevcut.

Kentin sosyal ve kültürel merkezleri arasında önemli bir yer tutan Seyyid Usul Kültür Merkezi, geçtiğimiz günlerde başta Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, milletvekilleri, TYB üyesi yazarlar ve yoğun bir katılımla düzenlenen törenle açılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.