Zorunlu Deprem Sigortası’nda yüzde 20 indirim

Zorunlu Deprem Sigortası’nda yüzde 20 indirim
Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) sahibi olan konutlar için asgari teminat tutarı 140 bin YTL'ye yükseltilirken, poliçe tarife fiyatlarında yüzde 20 indirim yapılacak

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından 2000 yılında hayata geçirilen ve Türkiye genelinde poliçe sayısı 2.8 milyonu aşan Zorunlu Deprem Sigortası'nın yeni tarife ve talimatları 1 Ocak 2009'da yürürlüğe giriyor. Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan düzenlemeye göre, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, yapı tarzı ayrımı yapılmaksızın konut başına verilebilecek teminat tutarının üst sınırı 120 bin YTL'den 140 bin YTL'ye yükseltilecek.

Öte yandan, apartman ve sitelerde, yönetici tarafından yaptırılan ve en az sekiz bağımsız bölümü içeren toplu sigortalarda, belirtilen tarife fiyatları üzerinden yüzde 20 oranında indirim yapılırken, poliçe süresinin sonunda sigortanın 30 gün içinde yenilenmesi durumunda ise yenilenen poliçe için ilgili tarife fiyatları üzerinden ayrıca yüzde 20 oranında indirim yapılacak. Ödenecek primin asgari tutarı ise deprem bölgesine ve yapı tarzına göre herhangi bir ayrım yapılmaksızın 25 YTL olacak. Böylece 100 metrekare konut için günlük sadece 35 YKr ödenecek. 

"ZDS UCUZ BİR SİGORTADIR"

ZDS'nin primleri saptanırken kâr amacı güdülmediğinden; primler, konut sahiplerinin ödenebilir bir prim karşılığında teminat almaları dikkate alınarak devlet tarafından belirleniyor. Örneğin, en riskli bölgedeki (birinci derecede risk bölgesi) 100 metrekare betonarme bir konutun poliçesi için prim bedeli 118 YTL. İkinci ve üçüncü derecede riskli bölgelerdeki aynı konutun ZDS prim bedeli sırasıyla ikinci derece için 86 YTL, üçüncü derece için 51 YTL, dördüncü ve beşinci derece için 37 YTL. DASK tarafından bir konut için metrekaresine ve yapı tipine bağlı olarak azami 120 bin YTL'ye kadar teminat verilebiliyor. 

BUGÜNE KADAR 19,5 MİLYON YTL TAZMİNAT ÖDENDİ

Yapılan çalışmalarda, son 60 yılda doğal afetlerin yol açtığı yapısal hasar istatistikleri dikkate alındığında, bu hasarların üçte ikisinin (2/3) deprem nedeniyle meydana geldiği görülüyor. DASK, bugüne kadar zarar gören sigortalılarına önemli miktarlarda tazminat ödemesinde bulundu. Uygulamanın başladığı 27 Eylül 2000 tarihinden itibaren bugüne kadar meydana gelen ve büyüklüğü 3,6'dan 6,5'e kadar çıkan 222 deprem olayı nedeniyle açılmış 10 bin 296 hasar dosyası için DASK tarafından ödenen toplam tazminat tutarı 19,5 milyon YTL'ye ulaştı. 

ZDS KISMİ HASARLARI DA ÖDÜYOR

Zorunlu Deprem Sigortası'nda tazminatın ödenebilmesi için konutun tamamen yıkılması şart değil. ZDS poliçesi hem tam hasarı, hem de kısmi hasarı sigorta bedeline kadar ödüyor. Bugüne kadar gerçekleşen tazminat ödemelerinin yaklaşık yüzde 97'si sadece kısmi hasar ile ilgili ödemeleri içeriyor. Yani küçük ve orta ölçekli depremler nedeni ile evde meydana gelen, yıkıma neden olmayan onarım ve tamir masrafları da Zorunlu Deprem Sigortası tarafından karşılanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.