Metabolizmayı; bal kabağı, brüksel lahanası, turp ve karnabahar tüketerek kış aylarına hazırlayabilir, depresyondan korunabilirsiniz.
Metabolizmayı sonbahara hazırlamak, ani ısı değişimlerinde hastalanmamak ve sonbahar depresyonundan korunmak için bazı besinleri sofralardan eksik etmemek gerekiyor.
Bu yiyeceklerden bir kısmının faydası çiğken ortaya çıkarken, bazılarının da pişirme yöntemlerine çok dikkat edilmesi gerekiyor.
Uz. Dyt. Merve Yüksek, mevsime uygun beslenmek için tüketilmesi gereken gıdalar hakkında bilgi verdi:
1. Bal kabağı: Vitamin, mineral, diyet lifi, omega-3 ve antioksidan kaynağı olan bal kabağı cilde iyi gelir. Betakaroten içeren bal kabağı, akciğer, kolon, mesane, serviks, meme ve cilt kanserlerine yakalanma riskini azaltmakta, kalp hastalıklarına karşı da korumaktadır.
2. Brüksel lahanası: İyi bir demir kaynağıdır. Kanser başta olmak üzere hastalıklara karşı vücudun doğal savunma sisteminin aktivitesini artırır.
Tam bir sağlık deposu olan bu sebzeyi 7 dakika buharda pişirip, tükettiğinizde maksimum fayda sağlayacaktır.
3. Turp: Kökü iyi bir C vitamini kaynağı iken, yapraklarında fazla miktarda A, K vitamini ve folat bulunur.Metal ile temas ettirmeden seramik bıçak ya da cam rende ile zeytinyağlı salatalarda kullanılabilir.
Kanı temizler, gut hastalığına karşı korur.Bağırsakları temizler, cilde tazelik verir, saçların sağlıklı olmasını sağlar.Kabızlığı giderir, stresi azaltır.
4. Karnabahar: İçeriğindeki fitokimyasallar sayesinde anti kanserojendir.Karnabahar salata, püre veya kıymalı yemek şeklinde tüketilebilir.
5. Nar: Vücutta damar sağlığını, özellikle de kalbi korur.Damar tıkanıklıklarına iyi gelen nar, tansiyon düşürücüdür.
Narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunur.Doğal bir antioksidan olarak anti-tümör özelliği vardır.
6. Elma: Kalbe yararlı flavonoidler ve antioksidan öğeler içerir.
Asıl vitamin kabuğunda bulunduğundan iyi yıkanmış bir şekilde kabuğuyla tüketilmelidir.
7. Ayva: Kabızlığı önler.Bronşit ve öksürüğe de iyi gelir; çekirdekleri kaynatılıp içildiğinde göğsü yumuşatır.Ayva çiçeği ile bal karıştırılıp macun halinde tüketilirse baş ağrısına iyi gelir.
Ayva, damar sertliği ve karaciğer sağlığı için de faydalıdır; tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar.Sonbahar depresyonundan korunmak için de sakinleştiren yapraklarının çayı içilebilir.
Kalbiniz için balık yiyin : Ekim ayı palamut, kasım da lüfer zamanıdır. Haftada 2-3 defa mutlaka tüketilmelidir.Balık kızartma yerine ızgara, buğulama ve fırınlama yöntemleri ile sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.