Çarpıntı hissediyor musunuz?
Aşırı terliyor musunuz?
Nefes alamamazlık oluyor mu?
Göğüs ağrısı çekiyor musunuz?
Bulantı hissediyor musunuz?
Kontrolü kaybetme ve deli olma hissi yaşıyor musunuz?
Ölüm hissi duyuyor musunuz?
Ellerde uyuşma hissediyor musunuz?
Evet'leriniz çoğunlukta ise zaman zaman yaşadığınız bu bedensel belirtilerden dolayı kalp hastası olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz.
Çarpıntı, göğüs ağrısı, ölüm hissi insanların çoğunda bu kaygıların oluşmasına neden olur.
Ancak bu kaygılarınız için başvurduğunuz doktorlar size tetkikler yapıyor ve kalp hastalığı ile ilgili bir probleminiz olmadığını söylüyorsa o zaman bu durum psikolojik kökenli bir rahatsızlık olan panik bozukluğun belirtisi olabilir.
Öyle ki bir kalp hastasında ortaya çıkabilecek bu belirtilerin oluşturduğu endişe ile doktor doktor dolaşabilirsiniz.
Eğer doktorunuz fiziksel bir hastalığınız olmadığını söylüyor ve bu durumun panik atak olduğunu ifade ediyorsa o zaman bir psikiyatriste başvurup panik bozukluk yönünden tedavi olursanız bu şikayetlerinizden kısa sürede kurtulur ve ölüm endişesi yaşamazsınız.
'Hayır'larınız çoğunlukta ise zaman zaman bedensel belirtiler hissettiğiniz halde bu belirtiler gerek fiziksel gerek psikolojik bir rahatsızlığa bağlanabilecek belirtiler değildir.
Çoğu insan zaman zaman kalbinin hızlı çarptığını, nefes almakta zorlandığını söyleyebilir ama bunlar bir araya gelip endişe verici boyutlara varmıyor ve kısa sürede geçiyorsa endişe duymanıza gerek yoktur.
40'lı yaşların üzerine iseniz ve bu şikayetler uzun sürüyor, fiziksel olarak rahatsız ediyorsa o zaman bir dahiliye uzmanına görünmenizde fayda vardır.
Ama yaşınız daha genç ve sağlıklı bir yapınız varsa o zaman endişelenmeyin.
Bu duyguları yaşarız ve önemsemezsek geçer gider.