Burun Neden Kanar? Etkileyen Faktörler

Burun Neden Kanar? Etkileyen Faktörler
Burun neden kanar? Burun kanamasına etken olan faktörler nelerdir? Bu durumla karşılaşılırsa ne ler yapılmalı? Aklınıza takılan tüm bu soruların cevapları haberimizde...

BURUN KANAMASININ NEDENLERİ! BURUN NEDEN KANAR?

Özellikle çocukların burnunda kan görmek her anne baba için tam bir kabus! Aslında panik yaptığımız birçok burun kanaması masum nedenlerden kaynaklanıyor.

Burun kanamasının çok azı, tümör veya yüksek tansiyon gibi ciddi sorunların habercisi olabiliyor. Kanamaların yüzde 90'ı herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçiyor. Önemli olan bu ayrımı doğru yapabilmek.

Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Güzin Akkuzu, ne tip kanamaların masum, ne tip kanamalarınsa tehlikeli olabileceği hakkında bilgi veriyor ve özel önerilerde bulunuyor.

Arka taraftaki burun kanamaları tehlikeli

Her yıl toplumun yaklaşık yüzde 5-10 unda aktif burun kanaması yaşanıyor. Bu kanamaların yüzde 90'ı kendiliğinden geçiyor. Burun mukozası çok yoğun bir damar ağı tarafından beslendiği ve dış ortamla teması yoğun olan bir bölge olduğu için sık kanıyor. Burun kanamaları burnun ön ya da arka tarafından kaynaklanabiliyor. Ön taraftan olan kanamalar genellikle daha hafif ve üst solunum yolları enfeksiyonu, saman nezlesi gibi nedenlerle meydana geliyor. Tümör ya da yüksek tansiyon gibi nedenlerle meydana gelen kanamalar ise genellikle burnun arka tarafından kaynaklanıyor ve yetişkinlerde sık yaşanıyor.

Burun kanamasının nedenleri

1- Burun karıştırma: Özellikle çocuklarda yaşanan bu durum burun kanamasına neden olan sebeplerin başında geliyor. Ayrıca burna yabancı cisim sokma da çocukluk çağında sık karşılaşılan kanama nedenleri arasında yer alıyor.

2- Travma: Burun ameliyatları, çarpmalar, yüzme veya dalma sırasında oluşan basınç ve uzun süreli sprey kullanımı gibi nedenler de burun kanamasına neden oluyor.

3- Burun içi eğrilikler: Burun içindeki eğrilikler normal hava akımını bozdukları için kuruluk ve kabuklanmaya arkasından da burun kanamalarına neden olabiliyor. Ameliyatla bu problemin çözülmesi kanamalarında sona ermesini sağlayabiliyor.

4- Isıtma sistemleri: Özellikle kış aylarında ısıtma sistemlerinin yarattığı kuruluk ve üst solunum yolları enfeksiyon sıklığı nedeniyle çocuk ve erişkin yaş grubunda burun kanaması daha sık görülüyor.

5- Tümörler: Burun içerisi, sinüsler ve geniz kaynaklı tümörlerde burun kanamasına neden olabiliyor. Ancak bu burun kanamaları genellikle tek taraflı sürekli ya da tekrarlayıcıdır.

6- Hormonel nedenler: Hamilelik döneminde kan hacmi artışı nedeniyle burun kanamalarına sık rastlanıyor.

7- Kalp damar hastalıkları: Hipertansiyon, kalp yetmezliği gibi kalp damar hastalıkları da erişkin popülasyonda burun kanamalarının önemli nedenlerinden biridir.

8- Kan hastalığı: Hastanın doğuştan ya da sonradan gelişen pıhtılaşma bozukluğu ile giden bir kan hastalığı söz konusu ise burun kanaması en sık ortaya çıkan belirtilerden biridir.

Başınızı asla arkaya kaldırmayın
Burnu kanayan kişinin önce burnundan pıhtıları uzaklaştırmak, oturtup başını öne eğmek, burun kanadından sıkıştırarak yaklaşık 5-10 dakika baskı uygulamak gerekiyor. Baskı sırasında burun üzerine buz uygulamak da burun kanamasını kontrol altına almada yardımcı oluyor. Bu şekilde ön taraftan olan kanamaların büyük bir bölümü kontrol altına alınıyor. Toplumda yanlış bilinen başı arkaya doğru kaldırmak, öğürme ve boğaza doğru akan kanla boğulma riskini artırıyor.

Doktora başvurmanız gereken durumlar
- Yoğun burun kanaması

- Kanama nefes almayı engellemeye başladıysa

- Tekrarlayan burun kanaması

- Bilinen kan hastalığı

- Bilinen kalp damar hastalığı olan yaşlı birey

- Kan sulandırıcı ilaç kullanımı

- Travmaya ikincil burun kanaması

- Tek taraflı sık tekrarlayan burun kanaması

Basit burun kanamalarını önlemek için bunları yapın
- Burun karıştırma alışkanlığı olan çocuklarda tırnaklarını sık sık kesmek

- Özel bir gereklilik yok ise aspirin ve türevi ağrı kesicileri sık tüketmemek

- Zorlu sümkürmeden kaçınmak

- Kuru ve soğuk kış aylarında ortamın nemlendirilmesi, gerekirse burun içi nemlendiricilerin kullanılması

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.