İnsülin Nasıl Yapılır?(YARDIM)

İnsülin Nasıl Yapılır?(YARDIM)
Şker hastaları için kritik bir öneme sahip İnsülin enjeksiyonunun nasıl, nereye, ne şekilde yapılacağı hakkında merak edilenleri haberimizden öğrenebilirsiniz...

İNSÜLİN NASIL YAPILIR? İNSÜLİN YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? İnsülin enjeksiyonu hangi bölgelere yapılmalıdır?

Enjeksiyonlar deri altına ve mümkün olduğunca derine yapılmalıdır. Bunun için, deri deri altı dokusuyla birlikte parmaklar arasında kavranmalıdır.

İğne 45 derece açı ile batırılmalıdır. Enjeksiyon bazı durumlarda 90 derece açı ile de yapılabilir ancak bunun için deri altı dokusunun, iğnenin uzunluğundan daha kalın olması gerekmektedir. Kas içine enjeksiyondan kaçınılmalıdır. İnsülin hızlı bir şekilde emileceği için, kas içine enjeksiyon ağrıya sebep olabilir. Standart insülin enjektörleri 12.7 mm’lik iğneye sahip olmakla birlikte insülin kalemlerinde 8 mm’lik iğneler kullanılır. Kısa iğneler, ergenlik dönemindeki çocuklarda uygun olabilir. Çok daha küçük çocuklara ve fazla kilosu olmayan, zayıf kişilere 45 derece açı ile enjeksiyon yapılmalıdır. Kısa iğne kullanıldığında, 90 derecelik açı ile enjeksiyon yapılabilir.

Diyabet hemşireniz tarafından, size insülin tedavisi hakkında mutlaka eğitim verilmelidir. İnsülini, hemşireniz yanınızda iken uygulayarak öğrenmeli, anlamadığınız konular hakkında mutlaka danışmalısınız. İnsülin enjeksiyonları aynı saatte ve her gün düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Bu sebepten dolayı enjeksiyonlarınızı kendi kendinize uygulamanız daha doğru olur. Çünkü her zaman yanınızda enjeksiyonunuzu yapacak birilerini bulamayabilirsiniz.

İnsülin enjeksiyonu hangi bölgelere yapılmalıdır?

İnsülin enjeksiyonu mutlaka dönüşümlü olarak uygulanmalıdır. Yani her dozu farklı bölgelere uygulamak gerekir. Her zaman aynı bölgeye yapılan insülin, lipodistrofiye sebep olabilir. Lipodistrofiler, hep aynı bölgeye insülin yapılmasıyla yağ dokusunun değişikliğe uğramasından dolayı gelişir. Yağ dokusunun iyi huylu bir tümöre benzer biçimde birikim oluşturması lipodistrofiyi meydana getirir. Lipodistrofi, yağ dokusunun erimesidir. Bu bölgede sertleşme, şişme, acı, ağrı, ve kızarıklık oluşabilir.
İnsülinin uygulandığı bölgedeki deri ile kas arasında kalan yağlı dokunun kalınlığı en az enjeksiyon yerinin seçimi kadar önemlidir. Kas içine yapılan insülin daha hızlı etki gösterir ve etkisi daha kısa sürer. Bu durum hipoglisemiye sebep olabilir. Bu yüzden insülini cilt altına enjekte etmeniz gerekmektedir. Kas içine enjeksiyon yapmaktan kaçınmak için deriyi parmağımızla kavradıktan sonra iğneyi batırarak insülini enjekte etmelisiniz.
Enjeksiyon bölgesi mutlaka sabunlu suyla temizlenmiş olması gerekir. Alkol ile temizlik gerekmez. Eğer alkol ile temizlenirse iğnenin deliğinden alkol sızarak ağrılı enjeksiyona sebep olabilir. Enjeksiyon yapıldıktan sonra, beş altı saniye durup insülinin emildiğinden emin olduktan sonra iğneyi çekmelisiniz.

İnsülin yaparken oluşan ağrıyı nasıl azaltabilirim?

İnsülin yaparken oluşan ağrıyı önleyebilirsiniz. Bunun için;

İnsülini dolaptan çıkardıktan sonra bir süre oda ısısında bekletmelisiniz. Eğe dolaptan çıkarır çıkarmaz uygularsanız ağrı hissetmeniz mümkün.
İnsülini uygulamadan önce, alkol ve kolonya kullandıysanız uçuncaya kadar mutlaka bekleyin.
Enjeksiyon esnasında kaslarınızı fazla germemelisiniz.
İğneyi hızlıca batırmalı ve insülini boşaltırken elinizi oynatmamalısınız.
İğne ucu iki defadan fazla kullanılmamalıdır. Çünkü keskin ve çok ince olan iğne ucu deriye batırıldığında keskinliği bozulur. Kalemin kapağını takarken de zedelenebilir. Günde 4 kez yapanlarda her gün değiştirilmelidir.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.