Her Yıl 14 Milyon Kişi Kansere Yakalanıyor
Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünyada her yıl 14 milyon kişinin kansere yakalandığını ifade ederek, 2011 yılında kanser ölümlerinin diğer ölümleri geçerek birinci sıraya oturduğunu söyledi. Tezer Kutluk, müdahale edilmemesi halinde 2025 yılında bu sayının 25 milyona çıkacağı uyarısında bulundu. Antalya Valisi Muammer Türker ise Dünyada sağlık turizmine ayrılan 100 milyar doların üzerinde bir pasta olduğunu söyledi. Türker, "Bizde Türkiye'de turizmin başkentiyiz. Turizmi yıla yaymak istiyoruz, çeşitlendirmek istiyoruz. Sağlık ve şifa kaynağı olmak istiyoruz. Sağlık hizmeti bakımından Türkiye, dünyanın süper liginde yer alan ülkelerin arasına girdi. Kanserle mücadelenin çok ötesine geçmemiz gerekiyor." dedi.
4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısı ile Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) Uluslar arası Kanser Savaş Örgütü, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Antalya Şubesi, Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte düzenlediği "Kanser ve Toplum" konulu seminer yapıldı. Seminere Antalya Valisi Maummer Türker, Antalya Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir, Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Antalya Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir, kanserin hem Türkiye'de hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm sebebi olarak 2'inci sırada yer aldığını söyledi. Kanserin erken teşhis yöntemi ile önlenebilirliğine dikkat çeken Özdemir, " Yaklaşık yüzde 85-90'ı çevresel ve genetik faktörlerin sonucu ortaya çıkan bir hastalık. Çevremiz düzeltildiğinde, yaşam tarzımız uygun hale getirildiğinde birçoğunun engellenebildiğini görüyoruz. Bunlar neler diye bakacak olursak en başta sigara geliyor. Sigara ile ciddi şekilde mücadele ediyoruz. Türkiye'nin sigara ile en iyi şekilde mücadele yapan 5 ilinden biriyiz" diye konuştu.
"TÜRKİYE, DÜNYANIN SÜPER LİGİNDE YER ALAN ÜLKELERİN ARASINA GİRDİ"
Antalya Valisi Muammer Türker ise, Dünyada sağlık turizmine ayrılan 100 milyar doların üzerinde bir pasta olduğunu söyledi. Türker, "Bizde Türkiye'de turizmin başkentiyiz. Turizmi yıla yaymak istiyoruz, çeşitlendirmek istiyoruz. Sağlık ve şifa kaynağı olmak istiyoruz. Sağlık hizmeti bakımından Türkiye, dünyanın süper liginde yer alan ülkelerin arasına girdi. Kanserle mücadelenin çok ötesine geçmemiz gerekiyor. İnsanların çocukluklarından alarak meseleyi ele almamız gerekiyor. Stres bir kanser sebebi ise bunu çocukluklarından itibaren insanlara anlatmamız gerekiyor" diye konuştu.
"DÜNYADA HER YIL 14 MİLYON İNSANIN KANSERE YAKALANIYOR"
Toplantının ardından modaratörlüğünü Prof. Dr. İhsan Karadoğan'ın yaptığı oturumda konuşan Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ise dünyada her yıl 14 milyon insanın kansere yakalandığını söyledi. 2011 yılında ilk kez kanser ölümlerinin diğer ölümleri geçerek birinci sıraya geldiğini kaydeden Kutluk, "Vahim bir durum var. Eğer müdahale edilmediği takdirde 2025 yılında bu sayı 25 milyon civarına çıkacak. Bugün 8 milyon kayıp sayısı 16 milyona çıkacak. Bu zor bir durum. Dünyanın acil eylem planı yapması gerekiyor. Aslında biz kansere karşı yol alabileceğimizi biliyoruz. Nereden biliyoruz. Rakamlar bize gösteriyor ki kanserle düzgün mücadele den ülkelerde rakamlar daha da aşağıda olduğunu görüyoruz. Tüm kanserlerin 3 de bir oranında önlendiğini biliyoruz. Bunlardan bir tanesi tütün. Dünya tütüne karşı mücadelede yol alırsa önlemek mümkün" diye konuştu.
"AFRİKA'DA RADYORETAPİ CİHAZI PARMAKLA SAYILIR DÜZEYDE"
14 milyon kanser vak'asının 4,5 milyonunun dünyadan silinebileceğine dikkat çeken Kutluk, "Tütünle mücadeleden sonra alınmış yollar var. Mücadele için en iyi yasal düzenlemeler yapıldı. Erken tanı ile tarıma yapılarak önemsiyoruz. Batı Avrupa ülkelerine baktığımıza zaman tarama oranları yüzde 70-80" lerde. Son 10 yıldan beri ülkemizde tarama programları ülkemizde de sürdürülüyor. Hanımlar erkeklere göre biraz daha cesurlar. Hanımlar daha iyi sağlıklarını koruyorlar. Meme kanseri tarama oranlarını yükseltmemiz gerekiyor. Kanser ile mücadelede birçok ülkede eşitsizlik olduğunu biliyoruz. Herkesin erişmesini sağlarsak zafer kazanmak sürpriz bile değil. Bütün dünyanın birlikte eyleme geçmesi gerekiyor. Afrika'da radyoretapi cihazı parmakla sayılır düzeyde var. Dünya her şeyi çözmüş diyoruz ama dünya birçok şeyi çözmüş değil.. Kanser artık dünyanın gündemine oturmuş durumda. Biri kanserden hayatını kaybetti mi adı bile söylenmezdi. Şimdi bunu açık söyleyebiliyoruz. Tabular yıkılıyor" şeklinde konuştu.
"KANSERİN MÜCADELE EDİLEBİLİR BİR HASTALIK"
Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Antalya Şube Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan da yaptığı olduğu açıklama da kanserin önlenebilir bir hastalık olduğuna vurgu yaparak, "Antalya'da kanserden korkmayan kanserle konuşabilen bir topluluk oluşturduğumuzu düşünüyorum. Biz kanserin önceden önlenebilmesinin mümkün olduğunu yaşıyoruz, hissediyoruz. Kanserden canı yanan mutlaka bir dostumuz ya da arkadaşımız vardır. Kanserin mücadele edilebilir bir hastalık olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu konuda devrim niteliğinde değişmeler var. Başında şunu da söylemek istiyorum. Bazen istemesek de kanserde de yaşam kayıplarının olduğuna şahit olabiliyoruz. Amacımız bu acıları en aza indirmek. Kanser tedavisinde en iyi mücadele etmenin önceliği kanser türünün doğru bilinmesidir. İkincisini yayılımını doğru saptamaktır. Kanserin tek bir hücre olmadığını gördük" diye konuştu.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.