ABD'de yapılan bir araştırma gezegenimizin nasıl oluştuğuna dair oldukça önemli yeni bulgular içeriyor.
Ülkenin önde gelen eğitim kurumları arasında gösterilen California Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Dünya günümüzdeki haline 4.5 milyar yıl önce 'Theia' isimli gezegenle kafa kafaya çarpıştıktan sonra ulaştı.
Dünya'nın 100 milyon yaşındayken Mars büyüklüğünde olduğu düşünülen Theia ile çarpıştığı uzun süredir biliniyor. Ancak yeni çalışmaya göre, bu çarpışma eski iddianın aksine hafif bir dokunuştan ibaret değil.
NASA tarafından finanse edilen araştırmayı gerçekleştiren ekibin açıklamalarına göre, söz konusu çarpışmanın ortaya çıkardığı güç gezegenimiz ve Theia’nın kısmen birleşerek tek bir gezegene dönüşmesine neden oldu.
Aynı çalışmada bu çarpışmanın ardından kopan bir parçanın ise Ay'ı oluşturmuş olabileceği belirtiliyor.
California Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları, NASA'nın Ay'ın incelenmesi amacıyla başlattığı Apollo görevleri kapsamında gezegenimize getirilen Ay taşlarını Hawai ve Arizona’dan toplanan volkanik kaya örnekleri ile karşılaştırdı. Söz konusu karşılaştırmada iki farklı gezegenden alınan örneklerin oksijen izotopları arasında hiçbir fark olmadığı tespit edildi.
Theia'nın gezegenimizin oluşumundaki etkisi hakkındaki bir önceki teoriye göre, Çarpışma sonucu Theia gezegeni paramparça olmuş, bir kısmı Dünya'nın üzerine saçılmış, geri kalan kısmı ise gezegenimizin uydusu Ay'ı oluşturmuştu.