Yarın başlıyor! Peki nasıl alınacak?

Yarın başlıyor! Peki nasıl alınacak?
Çipli yeni kimlik kartlarının dağıtımı 14 Mart Pazartesi günü yani yarın başlayacak. Yeni kimliklerde vatandaşın kimlik sahibi olduğunu doğrulaması için PIN kodu sistemi uygulanacak

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) projesi kapsamında yeni kimlik kartlarının dağıtımına yarın Kırıkkale'den başlanacak.

Kırıkkale Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, 14 Mart'ta Kırıkkale ve ilçelerinde kimlik kartı başvurularının alınmaya başlanacağı belirtildi.

TCKK'nın elektronik ve görsel olarak bir çok güvenlik unsurunu barındırdığına dikkati çekilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"TÜBİTAK tarafından geliştirilen kriptolarla korunan TCKK'nın içerdiği bilgilere art niyetli ulaşılmasının önüne geçilmiş, böylelikle taklit edilmesi ve kopyalanması imkansız hale getirilmiştir. TCKK, yeni dünyanın gelişmelerine paralel olarak hayatımıza teknolojik gelişmelere uygun ve güvenli kimlik doğrulama alanında sayısız fayda sağlamakla birlikte, aynı zamanda yeni kullanım alanlarına açık bir mimaride tasarlanmış olup temaslı ve temassız çipe sahiptir. Vatandaşlarımızın kimlik ve biyometrik verileri yüksek güvenlikle muhafaza edilmektedir.


Uluslararası standartlar, uyumluluk esasları ve güvenlik kriterlerine sahip olarak TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sisteminin kullanıldığı kimlik kartı, bu özelliğiyle milli bir güvenliği de beraberinde getirmektedir.
Kimlik bilgilerimizin hem ulusal hem de uluslararası seviyede güvenliğini sağlamak amacına hizmet eden milli işletim sistemi, uluslararası tüm güvenlik testlerinden başarıyla geçmiştir."
Açıklamada, kimlik kartını almak için yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapılmasının gerektiği kaydedildi.

Kimlik kartlarının kişiselleştirme işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün bulunduğu kampüste bu amaç için inşa edilen Kişiselleştirme Merkezinde gerçekleştirilecek.
YÜKSEK KORUMALI MERKEZDE BASILDI

Merkez, güvenlik gereklilikleri dikkate alınarak yüksek koruma standartlarında inşa edildi. Dijital güvenlik tedbirleriyle donatılan merkezde, manyetik etkileşimler kullanılarak uzaktan veri çalınmasını engelleyecek önlemler de unutulmadı. Binanın tüm dış cephesinde de manyetik koruma özelliğine sahip malzemeler kullanıldı.

Mevcut nüfus cüzdanını kimlik kartıyla değiştirmek isteyen vatandaşlar, başvurularını ilçe nüfus müdürlüklerine giderek yapabilecek. Vatandaşlar, başvuru işlemleri için internet ya da çağrı merkezi üzerinden önceden randevu alabilecek.
Vatandaşların başvuru sırasında yanlarında biyometrik fotoğraf getirmeleri yeterli olacak. Biyometrik fotoğrafın sahip olması gereken özellikler konusunda ülke genelinde tüm fotoğrafçılar bilgilendirildi. Fotoğrafın sahip olması gereken özellikler konusunda Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünün internet sayfası üzerinden de bilgiye ulaşılabilecek.

VATANDAŞ ODAKLI YENİ KONSEPT

Başvuru sırasında görevli memur, vatandaşı, kimlik kartlarının değişimi sürecine yönelik olarak yeniden tasarlanan konseptte karşılayacak. Yeni konseptte banko sisteminin yerini alan masa sisteminde vatandaşla iletişim kuracak görevliler, vatandaşın TC Kimlik Numarası'nı dikkate alarak sistemde gerekli işlemleri ve doğrulamaları yapacak.

Masa sisteminin tercih edilmesiyle vatandaşın işlemlerini rahat bir ortamda yapması amaçlanıyor. Bu şekilde, görevli ile vatandaş arasında daha sağlıklı bir iletişim ortamının yaratılması öngörülüyor. Başvuru sırasındaki tüm işlemler ekrandan vatandaşa da izletilecek. Başvuru sırasında kişinin fotoğrafı taranarak sisteme kaydedilecek ve kullanım için onayı istenecek. Biyometrik veriler kişiye göre kolayca ayarlanan ekipmanlar aracılığıyla alınacak.

ONAYLADIĞI KİŞİYE DE TESLİM EDİLECEK

Vatandaşlar, alınan önlemler ve sistem tercihleriyle nüfus müdürlüklerinde kısa sürede başvurularını tamamlayabilecek. Başvuru sırasında kişiye pin zarfı verilecek. Zarf içerisinde kartla birlikte kullanılacak pin ve puk bilgileri yer alacak. Biyometrik verilerin alınması ve pin zarfının verilmesiyle vatandaşların nüfus müdürlüğündeki işi bitecek. Kimlik kartı, vatandaşlara başvuru sırasında bildirdiği adres aracılığıyla ulaştırılacak ve kart kişinin kendisine veya onayladığı kişilere teslim edilebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.