Stresin sebep olduğu sağlık sorunları neler?
Stres başa bela! Stres yüzünden insan bir çok hastalığa yakalanabiliyor? Nasıl mı? İşte stresin yol açtığı sağlık sorunları...
Hakkında yüzlerce yazı ve birbirine geçmiş bilgiden bahsedebiliriz söz konusu stres olunca. Ancak kısa ve net söylemek gerekirse; azı başarı çoğu ciddi boyutlara ulaşan hastalıklar getiriyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, yüksek dozda stresin en önemli etkisinin kalp damar rahatsızlıklarında kendini gösterdiğini vurguluyor.
Vücudun strese karşı verdiği yanıtlar arasında en önemlisi belki de kalp damar sisteminde yarattığı tablo.
Bir stres kaynağı ile karşı karşıya kaldığımızda;
- Kalp hızımız artar,
- Kan basıncı yükselir,
- Solunum daha sık hale gelir.
Kaslarımızın gerilmesi de aslında vücudun kendini savunmaya hazırlanması anlamına gelir. Vücut dış ortamdan tehdit altındadır. Stres nedeni ortadan kalkmaz ve sürekli hale gelirse, savunma ve saldırı dengesini sağlayamayan vücut hastalıklarla boğuşma noktasına gelebilir.
Bunlar arasında;
- Kalp hastalıkları,
- Yüksek tansiyon,
- Kalp ritim bozuklukları ilk sırayı alır.”
Kalp damar hastalıklarının yanı sıra aşırı stresin insanda önemli başka sağlık sorunlarına da yol açtığının altını çizen Prof. Aksoy, "Depresyon, anksiyete ve obezite kalp damar hastalıklarından sonraki sırayı alıyor. Kişi artık kendisinin enerjisinin düştüğünü ifade eder, baş ağrısından, sürekli olan mide bulantılarından, kabızlık ve ishalden şikâyet eder.
Kas ağrıları sıklaşmaya başlar, uykusuzluk kontrol edilemeyen bir hal alabilir, cinsel isteksizlik başlar, geceleri diş gıcırdatma ve ağız kuruluğu ön plana çıkar. Kişi artık daha kolay sinirlenir bir hal almıştır, kendini yalnız, başarısız ve değersiz hisseder” dedi.
Hayır demeyi öğrenmek stresle baş etmenin en önemli yolu
Prof. Dr. Murat Aksoy, strese neden olan durum ortadan kaldırılamıyorsa, küçük müdahalelerle sağlık sorunu yaşamanın önüne geçilebileceğine dikkat çekti.
Stresle baş etmenin yolu bu kaynağı mümkünse ortadan kaldırmaktır. Bu mümkün değil ise stresle baş etmenin sağlıklı yolları arasında;
- Günde 30 dakikalık egzersizler,
- Arkadaşlarla ve aile ile daha sık buluşmak,
- "Hayır" demeyi öğrenmek,
- Ortamı değiştirmeye çalışmanın yeri olduğunu ifade etmek gerekir.
Bunların yanı sıra sağlıklı yaşam kurallarına uymak, sağlıklı beslenmek, kahveyi ve şekeri azaltmak da yararlı olacaktır.
Bunların yerine sigara ve alkol tüketmek, aşırı uyumak veya aşırı televizyon seyretmek, hemen ilaçlara sarılmak veya arkadaşlardan uzaklaşmak gibi sağlıksız olan tercihleri ön plana çıkartmak sadece durumu içinden çıkılmaz hale getirecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.