Sigara içerken iki kez düşünün!
Prof. Dr. Elif Dağlı: "Çok sayıda bilimsel çalışma, bebeklerde görülen solunum yolu hastalıklarının yarısına yakın kısmının erişkinlerin kullandıkları tütün ürünlerinin dumanına bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Bu bilgi dikkate alınmadan büyütülen çocuklar istismar ediliyor sayılmalıdır"
Sigara içenlerin nefes yollarına çekip dışarı üflediği havaya ana akım duman, sigaranın yanan ucundan açığa çıkana ise yan akım duman deniliyor.Pasif sigara dumanı ana akım ve yan akım duman karışımından oluşuyor.Tütün ürünü kullanmayan bir kişinin bu duman karışımını solumaya zorlanması durumuna da pasif içicilik adı veriliyor.
Prof. Dr. Elif Dağlı,pasif tütün dumanı solumanın çocukların solunum yollarında önemli sağlık sonuçları yarattığını, bunların başında da hırıltılı solunum, astım, solunum yolu enfeksiyonları ve solunum işlevinde bozulma gelmekte olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“1985-2012 yıllarında yapılmış 71 bilimsel araştırma sonuçları annenin hamilelikte sigara içmesinin doğan çocuğun 18 yaşına kadar hırıltılı nefes alma olasılığını 1.5 kat arttırdığını göstermiştir.Hamile kadınların sigara içmesi doğan bebeklerin hırıltısında 2 yaşına kadar 1.4, 3-4 yaş arası 1.3,5-18 yaş arası 1.5 kat risk artışı getirdiği bulunmuştur.Annenin hamilelikte sigara içmesi 2 yaşına kadar astım riskini 1.9 kat arttırmaktadır” dedi.
ANNENİN SİGARA İÇMESİ RİSKİ ARTIRIYOR
Annenin doğumdan sonra sigara içmesinin beş yaş altı çocuklarda hırıltı riskini 1.7 kat arttırmakta olduğunu belirten Prof. Dr. Dağlı, hırıltılı solunum olasılığını babanın sigara içmesi 1.4 kat, evdeki herhangi başka bir bireyin içmesi 1.3 kat arttırmaktadır ifadesini kullanarak şunları söyledi:
“Astım riski için babanın ve hane halkının sigara içmesinin benzer risk artışın getirdiği görülmektedir.2013 yılına kadar pasif sigara dumanı maruziyeti ile çocukların solunum yolu enfeksiyon riski ilişkisini araştıran 34 araştırma yayınlanmıştır. İki ebeveynin de sigara içmesi halinde buna maruz kalan süt çocuklarının solunum yolu enfeksiyonu 1.8 kat, evde başka bireyin sigara içmesi halinde 1.4 kat daha fazla olmaktadır. Sadece annenin sigara içmesi halinde bu risk 1.6 kat artmış bulunmaktadır” diye belirtti.
ANNE VE BABA ÖNCE SİGARAYI BIRAKMALI
Pasif sigara dumanının çocukların solunum yolu işlevleri üzerine etkisini araştıran 24 çalışma yayınlandığını ifade eden Prof. Dr. Dağlı, annenin sigara dumanına maruz kalan bebeklerin akciğerlerinde hava akımının azaldığı saptandığının altını çizerek; “Anne ve babanın bebeğe karar vermeden tütün ürünü kullanmamaya karar vermeleri, bebeğin doğumundan sonra kimsenin evde sigara içmemesi ve bebeğin tütün dumanı bulunan yerlere götürülmemesi son derece önemlidir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.