Moğolistan'daki Altay Dağları'nda Türk kökenli olduğu düşünülen 1,500 yıllık bir mumya bulundu. Yanında bir yay olmadığı için bir kadına ait olduğu düşünülen mezarda, kurban edilmiş bir at ile at takımlarının yanı sıra, çok iyi korunmuş durumda olan renkli işlemeli çantalar, 4 farklı kıyafet ve yastıklar da bulundu.
Bulunan insan kalıntıları keçeye sarılıydı. Araştırmacılar bulunan mezarın, Orta Asya’da bulunan ilk eksiksiz Türk mezarı olduğunu söylüyor.
Mumyanın bulunduğu mezarda bir at, eyer, dizgin, kilden bir kap, ahşap bir kase, bir demir kazan, ve “Dööl” adı verilen dört farklı geleneksel Moğol kıyafeti bulundu.
Mezarda ayrıca yastıklar, bir koyun kafası, içine bir koyunun sırtı konulmuş keçeden bir seyahat çantası, keçi kemikleri, ve çanağı taşımak için kullanılan bir çanta da vardı.
Hovd Müzesi’nden B.Sukhbaatar “Bu insan bir soylu değildi. Büyük ihtimalle bir kadın olduğunu düşünüyoruz çünkü mezarda yay bulunmadı. Şimdi dikkatli ve yavaş biçimde mumyanın sargılarını açıyoruz, böylece uzmanlar mumyanın cinsiyeti hakkında daha çok şey öğrenebilecek” dedi.
Sukhbaatar ayrıca “Bu en azından Moğolistan’da – ve büyük ihtimalle tüm Orta Asya’da – bulunan ilk eksiksiz Türki mezar. Bu çok nadir karşılaştığımız bir durum. Bu durum bize eski Türklerin inanışlarını ve ritüellerini gösteriyor” diye ekledi.
Hovd kentindeki müze arkeologları, bir çobanın haber vermesi sonucu kazı bölgesine geldi. Buluntular, Moğolistan’daki ilk Türkleri daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.
Deniz seviyesinden 2803 metre yüksekte bulunan mezar hakkında konuşan B. Sukhbaatar, “Bu kadar yüksekte olması ve soğuk iklim, mezarın korunmasına yardımcı oldu. Mezarın derinliği ise üç metreydi. Buluntular, bize bu insanların çok iyi birer zanaatkar olduğunu gösteriyor. Bunun sıradan bir insan olduğu düşünülürse, zanaat becerileri oldukça iyi gelişmiş.” dedi.