Uçakta eğer cam kenarına denk geldiyseniz camın alt tarafında bulunan minik deliği fark etmişsinizdir.
Bu minik deliğin uçuş güvenliği için önemi oldukça büyük.
Bussines Insider internet sitesi Federal Havacılık Kurulu’na (FAA) pek çok kişinin merak ettiği sorunun yanıtını sordu.
Uçak penceresinde bulunan, görmekte bile zorlandığınız bu delik sayesinde kabin içindeki basınç dengeleniyor.
Ayrıca bu delikler üç katmanlı olan pencere içinde nem tutulmasını sağlıyor ve camın buğulanması ya da donması önleniyor.
Converse ayakkabıların yanlarında bulunan iki deliğin neden orada olduğuna dair mutlaka bir şeyler duymuşsunuzdur. En yaygın inanış ayakların hava alması için konulduğu yönündedir. Evet kısmen doğrudur ancak o deliklerin bir fonksiyonu daha var.
O delikler ayakkabıyı daha sıkı bağlamanızı sağlıyor, nasıl mı?
Üstten iki delikteki bağcıkları çıkarın.
Bağcığı yanlardaki iki delikten geçirin.
Sonra aynı ucu yukardaki üstten bir önceki delikten çıkarın ve bağlayın.
İşte size ayakta normalinden çok daha sıkı duran bir ayakkabı.
Niagara şelalesinden düşüp hayatta kalabilen tek insan olan Bobby Leach, evinde portakal kabuğuna basarak düşmüş ve iç kanamadan ölmüştür.
Eğer insan gözü digital kamera olsaydı, 576 megapixel olurdu.
Hababam Sınıfı aslında Fenerbahçeli değildir. Romanın hiçbir yerinde Fenerbahçe lafı geçmez. Hatta 1 kez Beşiktaş, 2 kez de Galatasaray sözü geçer.
Şimşek her zaman yukarıdan aşağı çakmaz, nadir de olsa bazen aşağıdan yukarı çakar.
Sol alt köşede görülen insan, fotoğrafı çekilen ilk insandır. Tarihe geçen adamın muhtemelen bundan hiçbir zaman haberi olmadı.
Çift kişilik bisikleti, elleri olmayan Charles Tripp ile ayaksız akrobat Eli Bowen 1891'de icat etmişlerdir. Birinin elleri yok diğerinin ayakları; ama umut olunca bahane kalmıyor işte kanıtı.
Kotun minik düğmesi ne işe yarıyor?
Ceplerin kenarlarına basılan minik metal parçacıkların sadece süs olsun diye oralara takıldığını sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz.
O parçacıkların çok hayati bir işlevi bulunuyor…
O düğmelerin görevi, pantolonların dikişlerinin kopması muhtemel kısımlarını sağlamlaştırmak. O nedenle özellikle farklı parçaların bir araya geldiği köşe noktalarına basılıyorlar.
Parmağınızın ucunu, şekildeki gibi aynanın yüzeyine koyun.
Eğer yansımayla, sizin parmağınız arasında bir boşluk oluşuyorsa karşınızdaki bildiğimiz tek taraflı aynadır.
Şayet sağdaki gibi hiçbir boşluk oluşmuyorsa dikkat!
Çünkü o zaman karşınızdaki ayna çift yönlü aynadır.
Uçaklarda sigara içmek yasak olmasına rağmen, tuvaletlerde neden kül tablası var?
Uyarı sistemine rağmen tuvalette sigara içmeye kalkan yolcular için kül tablasının bulunması havacılık otoriteleri tarafından şart konuluyor.
Bunun nedeni ise 1973 yılındaki bir kaza. Tuvalette sigara içen yolcunun yanan izmariti çöp tenekesine atmasıyla başlayan yangında uçak zorlukla havalimanı inebildi.
Bu kazadan sonra tüm uçakların tuvaletlerine kül tablası konulmaya başlandı.
Uçaklarda tuvalet atıkları nereye gidiyor?
Atıklar, uçağın alt kısmındaki bir bölmede toplanıyor...
Uçak piste indiğinde küçük bir araba uçağın alt bölmesine yaklaşarak, hortum yardımıyla tüm atıkları tahliye ediyor.
Yürüyen merdivenlerin yan tarafındaki fırçaların ne işe yaradığını biliyor musunuz? Hayır, ayakkabılarınızı fırçalayıp parlatmak için değil…
İlk yürüyen merdivenlerde bu fırçalar bulunmuyordu. Fakat zamanla üreticiler basamaklar ile mekanizma arasında bulunan boşluğun problem yarattığını fark etti. Bazen insanların uzun paçaları, etekleri ya da ayakkabı bağcıkları boşluklara sıkışıp hem mekanizmayı durduruyor hem de insanları zor durumlara düşürebiliyordu.
Bazı durumlarda ise bu boşluklardan mekanizmanın içine düşen maddeler sorun çıkarabiliyordu. 1987 yılında Londra metrosunda çıkan yangına da bu durum sebep olmuştur. Yürüyen merdivenin alt kısmında biriken pislikler, yanan bir kibrit tarafından tutuşmuş ve 35 kişi yangında hayatını kaybetmişti. Elbette o dönemde Londra’da merdiven basamaklarının tahta olması da yangına katkıda bulunmuştu. Fakat asıl tetikleyici basamakların altındaki pisliklerdi.
Yürüyen merdivenlerdeki fırçalar, bu temel işlevin yanında sürtünme sesiyle sizi köşelere fazla yaklaşmaktan da koruma görevi üstleniyor.
Spor ayakkabınızın en üstünde neden fazladan bağcık deliği olduğunu merak ettiniz mi?
İşte nedeni...
Fazlalık bağcık deliği bağcık ile ayak bileğinizi daha sıkı sararak ayağınızı yere daha sağlam basmanıza yardımcı oluyor.
Bu deliğe bağcık kilidi deniyor. Yani ayağınızı yere sağlam basacaksınız ve düşmeyeceksiniz.
Ayrıca ayak parmaklarınız öne doğru kayıp tırnaklarız acımayacak.
Hergün kullandığımız klavyelerdeki F ve J harflerine dikkat ettiniz mi? Tuşların üzerinde küçük kabarık bir çizgi vardır. Hatta dokunmatik olmayan telefonların 5 tuşunda da aynı çizgi bulunur.
Bu sebebi, 10 parmak klavye kullanırken F ve J harflerindeki bu çıkıntılar size yol gösterici oluyor. İşaret parmaklarının bu iki tuşa koymanız gerekiyor ki diğer parmaklar ona göre yerine otursun. (F klavye de K ve A harfleri) Bir diğer sebebi, gözleri görmeyen kişiler için işaret noktası oluyor bu tuşlar.
Oldukça kolay bir şekilde bulabildiğiniz bu kalemin muhteşem bir inovasyon hikayesi var. Bebeklerin bu kalemlerle oynadığını hatta ağızlarına soktuğuna çok sefer şahit olmuşsunuzdur. Hatta büyükler de sinirlendiklerinde gerildiklerinde kalemin baş tarafını kemirmeye başlıyorlar...
Bu durumu gören BIC isimli firma 1991 yılında yeni bir tasarımla ürünü tekrar piyasaya sürmüş. Aslında bakıldığında iki tasarım arasında hiç fark yok diğerinde şu kırmızı dairenin olduğu nokta da kapalı.
İşte tam da bu noktada o iki ürün arasındaki fark ortaya çıkıyor. Bu tasarımdaki o ufak delik kalem başlığı yutulduğunda yutanın oksijen almasına olanak sağlıyor.