Siyonist Şimon Peres'in cenazesinde kipa kardeşliği
Küresel işgalciler, üzerlerine titredikleri, gözlerinden sakındıkları terör devleti İsrail’in eski cumhurbaşkanlarından ve birçok katliamın sorumlusu Şimon Peres’in cenazesinde hazır bulundu.
ÜZÜNTÜLERİ YÜZLERİNDEN OKUNUYORDU...
FERİDUN SİNİRLİOGLU TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDERKENMAHMUT ABBAS İSE KENDİSİNİ TEMSİL EDİYORDU
Obama, Hollande, Bill Clinton, Tony Blair gibi isimlerin katıldığı törende iki müslüman ülkeden de katılımcı vardı. Biri Türkiye adına cenazede bulunan Feridun Sinirlioğlu, diğeri de Filistinlilerden büyük tepki alan ve kendi adına katılan Mahmut Abbas’dı.
70 YILLIK ZULMÜN SONU
Asker değildi ama “askeri endüstrinin gelişmesinde” ön ayak olmuştu… İsrail’in nükleer silah üretiminde başı çeken isimdi. 1923’de gözlerini açtığı dünyada 24 yaşına geldiğinde Siyonist örgüt Haganah’a katılarak Müslüman kanı dökmeye ilk adımı da atmış oldu. Ve nihayet son nefesini geçtiğimiz günlerde veren Şimon Peres dün toprağa verilmiş oldu.
Eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in cenazesi, Batı Kudüs’teki Herzl Dağı’nda düzenlenen resmi törenle toprağa verildi. Türkiye’yi Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu’nun temsil ettiği törene katılan liderler arasında ABD Başkanı Barak Obama, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, eski ABD Başkanı Bill Clinton ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair da yer aldı. İsrail polisinin şehirdeki birçok yolu kapatarak geniş güvenlik önlemi aldığı törende İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin lideri Abbas ile el sıkıştı. Törende, Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile ABD Başkanı Obama birer konuşma yaptı. Obama konuşmasında Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın cenazeye katılmasının “bir jest ve henüz tamamlanmamış barış konusunun hatırlatıcısı” olduğunu söyledi.
“BURADA BULUNMAMDAN DAHA BÜYÜK ONUR OLMAZDI”
Peres’in, “Yahudiler başka bir halkı yönetmek için doğmadı, bizler kölelik ve efendiliğe karşıyız” dediğini hatırlatan Obama, şunları kaydetti: “Dünyanın kötülüklerini tanımayı reddederek Peres’i naif olmakla suçlayan eleştirmenler tarafından şekillendirilen genç kuşak Peres’in sadece başarısız barış arayışlarını hatırlıyor. Onun barış arayışı asla naif değildi. Peres zor elde edilen tecrübelerinin sonucunda güvenliğin komşularla barış yapmaktan geçtiğini öğrendi. Tekrar eden terör saldırıları ve müzakere masasındaki hayal kırıklıklarından sonra bile Filistinlilerin Yahudilerle eşit görülmesi ve kendi kaderini tayin hakkına sahip olmasında ısrar etti. İsrail’in, ancak Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olması halinde en iyi şekilde korunacağına inandı. Burada Kudüs’te dostuma son vedayı etmek için bulunmamdan daha büyük bir onur olamazdı.” Netanyahu ise konuşmasında Peres ile başta siyasi rakipken sonrasında yakın birer dosta dönüştüklerini belirtti. Rivlin de Peres’in ölümünün, “hayat hikayeleri aynı zamanda siyonizmin ve İsrail devletinin hikayesi olanların döneminin sonu” olduğu değerlendirmesinde bulundu. Önceki gün 93 yaşındayken hayatını kaybeden Peres’in cenazesi, törenin ardından Herzl Dağı’ndaki mezarlığa defnedildi.
BELARUS’TAN FİLİSTİN’E GÖÇ ETTİ
Şimon Peres, 93 yıllık hayatında İsrail’de askeri ve siyasi olarak en üst düzey görevlerde bulunurken Filistinlilere yönelik kabarık bir suç dosyasına da sahipti. Belarus’ta 1923’te zengin bir tüccarın oğlu olarak dünyaya gelen Peres, 1934’te İngiliz manda yönetimi altındaki Filistin’e göç etti. Ailesiyle Tel Aviv’e yerleşen Peres, 24 yaşındayken Filistinlilere karşı saldırılar düzenleyen silahlı Siyonist Haganah örgütüne katılarak İsrail’in kuruluşuna giden süreçte rol aldı. Peres’in Filistinlilere yönelik işlediği suçlar da böylece başlamış oldu. Daha sonra İsrail’in kuruluş yılı olan 1948’deki savaşta ülkenin ilk Başbakanı Ben Gurion tarafından silah alımlarından sorumlu olmakla görevlendirilen Peres, yüz binlerce Filistinlinin vatanlarından sürüldüğü “Nekbe” de (Büyük Felaket) en etkin rollerden birini üstlenmiş oldu. Peres, askeri bir mazisi olmamasına rağmen İsrail’de askeri endüstrinin gelişmesinde tesirli oldu.
NÜKLEER SİLAH PROGRAMININ FİKİR BABASI
1953-1965 yıllarında İsrail Savunma Bakanlığının ilk müsteşarlığı ve sonrasında bakan yardımcılığı görevini yürüten Peres, İsrail’in atom bombası edinmesini sağlayan “nükleer silah programının” fikir babası ve planlayıcısı olarak gösterildi. İsrail’in nükleer silah programı hala Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın denetimi dışında faaliyet gösteriyor. 1975 yılında Peres’in ırkçı Güney Afrika rejiminin Savunma Bakanı ile buluşarak “nükleer silah başlıkları satmayı teklif ettiği” iddia edildi. İsrailli bir bilim adamının gizli belgeleri basına sızdırmasıyla ortaya çıkan İsrail’in nükleer gücü, uzmanlar tarafından onlarca atom başlığı olarak tahmin ediliyor.
İLLEGAL YAHUDİ YERLEŞİMLERİNİ VE GAZZE ABLUKASINI DESTEKLEDİ
Peres iki milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne 2006’dan bu yana uygulanan ablukayı ve sürekliliğini güçlü şekilde destekledi. Peres, “Gazze’den İsrail’e yönelik saldırıların önlenmesinin tek yolunun Gazzelilerin toplu olarak abluka altında tutularak cezalandırılması” olduğunu savundu. İsrail’in 2009 yılında Gazze’ye düzenlediği saldırı sırasında cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Peres, İsrail’in askeri operasyonlarının arkasında “birlik olma” çağrısı yaptı. Filistinli direniş örgütü Hamas’ın sözcülerinden Hazım Kasım, yaptığı yazılı açıklamada, Peres’in halkın zihninde “Filistinlileri evlerinden zorla çıkararak ve öldürerek işlediği katliamlarla” hatırlandığını belirtti. Kasım, cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı dönemde Peres’in Filistinlilere karşı saldırılar düzenlediğini, ellerine Arap kanı bulaşmışken Gazze’deki İsrail savaşlarını aklamaya çalıştığını kaydetti. Peres, işgal altındaki Filistin topraklarında yer alan Yahudi işgal birimlerini savundu ve destekledi.
İKİ DÖNEM BAŞBAKANLIK BİR DÖNEM CUMHURBAŞKANLIĞI
İsrail parlamentosu Knesset’te 48 yıl milletvekilliği yapan Peres, savunma bakanlığı, iki dönem başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulundu. Peres, cumhurbaşkanlığı görevini Temmuz 2014’te Reuven Rivlin’e devretti.
KANA KATLİAMININ EMRİNİ VERDİ
Peres başbakanlığı döneminde Nisan 1996’da İsrail’in “Gazap Üzümleri Operasyonu” adıyla Lübnan topraklarına başlattığı saldırının emrini verdi. İsrail’in Güney Lübnan’ı ağır bombardımana tutması sonucu 154 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda sivil evlerini terk ederek ülkenin kuzeyine doğru kaçmak zorunda kaldı. İsrail’in Güney Lübnan’a düzenlediği bu saldırılardan en çok hafızalarda yer edeni ise Kana katliamı oldu. İsrail’in Kana’daki BM yerleşkesini bombalaması sonucu buraya sığınan 106 sivil yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.