Musul'da kafaları karıştıran derin şüphe!

Musul'da kafaları karıştıran derin şüphe!
Musul operasyonunda iki gün geride kaldı ancak hâlâ birçok soru işareti var. Her örgüt farklı şeyler söylüyor.

Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin açıklamasıyla 'başladığı' duyurulan operasyonda ne yapılmak istendiği, nasıl hareket edileceği, operasyona kimin komuta edeceği belli değil. Her örgüt farklı açıklamalar yapıyor. Günden güne dozu artırılan Türkiye karşıtlığı ise operasyonun önüne geçmiş durumda.

BİR DİRENİŞ GÖRÜLMEDİ

Yerel kaynaklara göre, operasyona 30 bin Iraklı asker ile 15 bine yakın Peşmerge katılıyor. Ancak iki gün geçmesine rağmen boş DAEŞ mevzileri ve ne zaman geri alındığı belli olmayan 20 köy dışında 'DAEŞ ile mücadele'den haber yok. DAEŞ'in silah zoruyla aldığı bölgeleri yerel unsurlara bırakıp gittiği bilinen bir gerçek. Örgütün yapılanmalarına bakıldığında bu kadar büyük bir alana hakim olmadığı da biliniyor. DAEŞ'in operasyona giden bir askeri konvoya bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlediği, 70 Iraklı askerin hayatını kaybettiği iddia ediliyor. Buna karşın ortada öldürülen herhangi bir DAEŞ'li yok. Araçlı bombalı saldırı iddiası dışında, sahada DAEŞ'ten bir mukavemet görüntüsü de henüz kanıtlanmış değil. DAEŞ lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin de bir hava saldırısı öncesinde 'son anda' kaçtığı öne sürülüyor. Nasıl kaçtığına dair herhangi bir bilgi yok.

ooisr_1476852188_0986.jpg

HANGİ GÜÇ GİRECEK?

Musul'un kimin kara güçleri ile alınacağı belli değil. Irak ordusu mu girecek, Şii güçler katılacak mı katılmayacak mı? Peşmerge'nin girişine izin verilecek mi? Türk askerinin eğittiği Ninova Bekçileri'nin girişine izin verilecek mi? Tüm bu sorular yanıtlanmış değil. Operasyona kimin komuta edeceği de hâlâ gizemini koruyor.

ASIL KONU TÜRKİYE

Operasyon başlamadan günler önce fitili ateşlenen 'Türkiye karşıtlığı kampanyası' Musul harekâtından daha çok konuşuluyor. Dün de, DAEŞ'e karşı savaştığı iddia edilen Irak ordu güçlerinin Başika'yı kuşattığı iddiası yayıldı. Bu da yetmedi, Bağdat'ta Türkiye'nin bölgedeki askerine karşı protesto gösterileri yapıldı. Tüm bu gelişmeler alt alta konulduğunda, Irak'ta mücadele DAEŞ'e karşı değil sanki Türkiye'ye karşı veriliyormuş izlenimi ortaya çıkıyor.

HEDEF SURİYE'YE İTMEK Mİ?

Operasyonun hedefi de net olarak belirlenmiş değil. DAEŞ henüz çembere alınmadı. Suriye'ye doğru giden batı yolu açık bırakıldı. Bu durum, DAEŞ'in Suriye'ye süpürülüp Fırat Kalkanı'na karşı tahkimatın güçlendirilmek istendiği yorumlarına neden oluyor. Oluşan bu tabloya karşı duyulan rahatsızlığa ilişkin açıklama dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. Lavrov, “Elbette bu operasyonu izliyoruz. Kentin (Musul) etrafı bir sebepten ötürü tamamen çevrilmiş değil. Umarım bu, bunu yapmak istememelerinden değil, yapamadıklarından böyledir" derken, DAEŞ'in Suriye'ye geçmesi riskine işaret etti. Lavrov, “Elbette, güçlerimizin meşru hükümetin talebi ile çalışma yürüttüğü Suriye'de yeni DAEŞ'cilerin belirmesi hâlinde durumu değerlendirip hem politik hem de askeri kararlar alacağız" ifadelerini kullandı.

Yenişafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.