Yalan, söyledikçe kolaylaşıyor!
Küçük yalanların beyni duyarsız hale getirerek kişiyi gelecekte daha büyük yalanlar söylemeye teşvik edebileceği bildirildi.
Sonuçları Nature Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırma çerçevesinde, yalan söylemenin şahsi kazanımla sonuçlanacağı bir görevde yer almaları istenen bir grup katılımcının beyinleri tarandı.
Duke ve Londra üniversitelerinden bilim adamları, çalışma sırasında kişi ilk kez yalan söylediğinde, beyninde duygularla bağlantılı amigdala bölümünde çok ciddi biçimde hareketlenme gözledi.
Sonradan söylenen yalanlarda, önemli bile olsalar, amigdalanın bunlara verdiği tepkinin giderek azaldığı görüldü.
GELECEKTE ÇOK DAHA BÜYÜK YALANLAR SÖYLEYEBİLİRLER
Bilim adamları, amigdalanın aktivitesinde önemli ölçüde düşüşün, kişinin gelecekte çok daha büyük yalanlar söyleyebileceğine işaret ettiğini bildirdi.
Araştırmacılardan Tali Sharot, kişi, şahsi kazanım amacıyla yalan söylemeye hazırlandığında amigdalanın, yalanın kapsamını sınırlayacak biçimde olumsuz bir duygu ürettiğini belirterek "Öte yandan, yalan söylemeye devam ettiğimizde amigdalanın buna tepkisi zayıflıyor, amigdalanın tepkisi azaldıkça daha büyük yalanlar söylüyoruz" ifadesini kullandı.
Çalışmanın, beynin zaman içinde yalanların sayısını artırmaya uyum sağladığına ilişkin deneysel kanıt sunulan ilk araştırma olduğuna dikkat çekildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.