Fas'ın ilk yerli otomobiline yoğun ilgi

Fas'ın ilk yerli otomobiline yoğun ilgi
Fas'ın Marakeş kentinde devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP22) fuar alanında sergilenen yüzde yüz Fas üretimi, elektrik enerjisiyle çalışan otomobil ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

 

Henüz 25 yaşındaki Faslı makine mühendisi İmad Mürşid tarafından geliştirilen elektrikli otomobil, ilginç tasarımıyla da dikkati çekti.

Fas'ın ilk yerli ve yüzde yüz elektrik enerjisiyle çalışan otomobili olma özelliğini taşıyan ve Jadiat ismi verilen araç, fuardaki ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Henüz 25 yaşındaki Faslı makine mühendisi İmad Mürşid tarafından geliştirilen elektrikli otomobil, ilginç tasarımıyla da dikkati çekti.

AA'ya konuşan Murşid, "Bir otomobil tasarlamak benim çocukluk hayalimdi. Bu hayalimi elektrik enerjisi üzerine yaptığım çalışmayla birleştirip yüzde yüz elektrik enerjisi ile çalışan Jadiat'ı geliştirerek hayata geçirdim. Beş ay gibi kısa bir sürede dışarıdan herhangi bir maddi destek almadan kendi imkanlarımla geliştirdiğim aracın bir an önce seri üretime geçmesi için çaba harcıyorum." dedi. Otomobilini ilk olarak Afrika ve Arap ülkelerinde pazarlamayı düşündüğünü ifade eden Murşid, "Öncelikle aracımıza olan güveni sağlamak için Fas ve komşu ülkelerde pazarlamayı planlıyorum. Önümüzdeki beş yıllık süreç içerisinde Afrika ve Arap ülkeleri pazarında da tutunabilirsek oradan tüm dünyaya açılabileceğimizi düşünüyorum." diye konuştu.

COP22 fuarında, aracına gösterilen büyük ilginin kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren Murşid, şunları söyledi: "Ziyaretçilerimiz aracın Faslı bir mühendis tarafından dizayn edildiğini ve Fas'ta üretildiğini öğrendiklerinde bundan gurur duyarak beni tebrik ediyorlar. Yenilenebilir Enerji Fuarı'nda, ülkemi iyi bir ürün ile temsil etmek benim için büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Projemin bu alanda farklı çalışmaların hayata geçirilmesi için bir örnek teşkil etmesini ümit ediyorum."

Jadiat'ın 650 beygir gücünde ve 320 kilometre hıza ulaşabildiğini, tam kapasite şarj edilmiş bataryalarla 500 kilometre yol alabildiğini anlatan Murşid, aracın bu değerler ile uluslararası elektrikli araç piyasasında rekabet şansının olduğunu belirtti.

COP22 konferans alanında kurulan 200'e yakın ülkeden kamu ve özel sektördeki yüzlerce firmanın katıldığı fuarda birçok proje ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Temiz enerjiyle üretilen ürünlerin sergilendiği fuarda, yüzde yüz elektrik ile çalışan otomobiller en çok ilgi gören stantlar arasında yer alıyor.

582ee964f0dc1e09c8291530.jpg582ee96461361f0efc0b16cd-(1).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.