WikiLeaks'den tarihin en büyük istihbarat ifşası

WikiLeaks'den tarihin en büyük istihbarat ifşası
WikiLeaks, önceden duyurduğu CIA’e yönelik ‘en büyük ifşa’sına başladı ve kurum ile ilgili olduğunu iddia ettiği 8 bin 761 belgeyi yayımladı.

Bu belgelere göre CIA, akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve televizyonlar üzerinden ortam dinlemesi yapıyor. CIA Sözcüsü belgelerde yer alan bilgilerin doğruluğuna yönelik bir yorumda bulunmayacaklarını söyledi.
Arşivin yayınlanan ilk bölümü olan "Yıl Sıfır"da 8 bin 761 belgenin yanı sıra CIA’in Virginia’daki merkezinde bulunan yüksek güvenlikli bir siber istihbarat biriminden alındığı iddia edilen dosyalar var.
 
CIA'in 2001 yılından bu yana NSA'nın üzerinde, siyasi ve bütçesel üstünlüğe sahip olduğunu da belirten WikiLeaks, CIA'in, küresel çapta önemli hacker bir filosu kurduğunu vurguladı.
 
WikiLeaks, Vault-7 (Kasa Dairesi 7) kod ismini verdiği belgelerin bugüne kadar CIA’den sızdırılan en hacimli arşiv olduğunu vurguladı.
WikiLeaks açıklaması şöyle devam etti: "Yüzlerce milyon kod satırından oluşan bu olağanüstü koleksiyon, bu koleksiyonu elinde tutan kişiye CIA'in tüm hackleme kapasitesini sunuyor. Arşiv, eski ABD hükümetindeki eski hackerlar ve yükleniciler arasında yetkisiz bir şekilde dolaştı ve bu kişilerden biri, WikiLeaks'e arşivin bir bölümünü temin etti."
 
Windows, Android, iOS, OSX ve Linux tipi bilgisayarlar ile internet sağlayıcılara sızmayı başaran yazılımların geliştirildiği ifade ediliyor.
 
Belgelerde Samsung'un F8000 model akıllı televizyonunun İngiliz istihbaratı yardımıyla hacklendiği iddia ediliyor. Weeping Angel takma adı verilen sistemde Samsung'un F8000 model akıllı televizyonuna sızılabiliyor. 
 
Kullanıcılar bir şekilde televizyonlarının kapandığına ikna ediliyor, bir kere sızıldıktan sonra televizyonlar aracılığı ile ses kaydedilebildiği gibi görüntü de alınabiliyor.
 
CIA'in akıllı televizyonlara sızmak için İngiliz İstihbarat Servisi'yle birlikte çalıştığı da iddialar arasında. 
 
İngiltere'de elektronik dinleme ve izlemeden sorumlu istihbarat kurumu GCHQ konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, İngiltere İçişleri Bakanlığı da herhangi bir yorum yapmadı.
 
Belgelere göre CIA'in iPhone ve iPad üzerine çalışan özel bir birimi var.
 
Bu birim, kurumun hedefin konumuna, telefonunun kamerasına, mikrofonuna ve yazışmalarına girmesini sağlıyor.
 
WikiLeaks, CIA ve müttefiki istihbarat servislerinin Signal, WhatsApp ve Telegram gibi haberleşme programlarına sızmayı başardığını öne sürüyor.
 
Sızıntılara göre CIA, Whatsapp, Telegram, Signal gibi uygulamaların şifrelenmiş mesajlarına erişebiliyor.
 
CIA’in hacking operasyonlarında kullandığı araçların ve kötü niyetli yazılımların bir diğer hedefinin de antivirüs uygulamaları olduğu belirtiliyor.
 
Wikileaks sızıntılarına göre, Frankfurt'taki ABD konsolosluğu, CIA'in gizli hacker üssü olarak çalışıyor.
 
Snowden: "Belgeler gerçek görünüyor"
 
 
Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) sırlarını ifşa eden eski istihbarat görevlisi Edward Snowden ise Twitter'dan yaptığı duyuruda hala belgeler üzerinde çalıştığını ancak program ve ofis isimleri ile şifreleme sistemlerinin belgelerin gerçek olduğuna yönelik bir işaret olduğunu söyledi.
 
Arıca Snowden, CIA'in Amerikan şirketlerini hackleyerek bu şirketler için güvenlik sorunu yaratmasının sıkıntılı olduğunu ve CIA'in bir iPhone telefonda yarattığı güvenlik açığını diğer hackerların kullanabileceğini vurguladı.
 
Amerikan New York Times gazetesi ise belgelerin orijinal olup olmadığını henüz tespit edemediğini açıkladı.
 
 
WikiLeaks, 2013-2016 yılları arasına dayanan belgeleri kimin ifşa ettiğini açıklamıyor.
 
CIA yetkililerinden henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. CIA sözcüsü Jonathan Liu belgelerin doğruluğu ve içeriği hakkında yorum yapmayacaklarını söyledi.
 
Çeşitli kuruluşlara güvenlik hizmeti sunan Rendition Infosec'in kurucusu Jake Williams ise belgeleri incelediğini ve doğru olabileceklerini ifade etmişti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.