ABD'nin Suriye'yi vurması Türkiye'yi nasıl etkiler?
ABD'nin Suriye'nin Şayrat Hava Üssü'nü vurması; bölge dengelerini, Türkiye'nin ABD ve Rusya ile ilişkilerini, Trump'ın YPG/PKK ve Esad konusundaki tutumunu, güvenli bölge taleplerini nasıl etkileyecek?
Ankara'daki değerlendirmeler şöyle:
TRUMP OPERASYONU
Suriye sorunu Türkiye için daha karmaşık hal aldı. Esad ve destekçisi Rusya'nın İdlib saldırısında, çocukların ve sivillerin ölmesi, son dönemde güç kazanan Esad'ı zora soktu ve Rusya'nın da işini güçleştirdi. Esad, ABD nezdinde kazanmaya çalıştığı meşruiyeti kaybetti. Esad, kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle Trump'ın hedefi oldu.
CENTCOM POLİTİKASI
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığfnın bölgede kurduğu yerel ve taktik ittifaklar, Münbiç'e ilerlerken Esad'ın önünü açması ve doğrudan rejim askerleriyle çatışmaması gibi stratejiler çöktü. ABD, son hamlesiyle Esad'ı askeri olarak doğrudan hedef aldı ama asıl hedef Rusya. Saldırının İdlib'den önce planlandığı kesin. Putin, Suriye ya da bir başka bölgede ABD'ye yanıt verecektir.
KARADENİZ'DEN GELDİ
Suriye'yi vuran destroyerler USS Porter ve USS Ross, Rusya'nın sıkıştırmasıyla kısa süre önce Karadeniz'den Akdeniz'e inmişti. Rusya'nın Sukhoi uçakları, Karadeniz'de ABD savaş gemilerinin üzerinden alçak uçarak rahatsız etti. ABD'nin Suriye'yi İncirlik'ten ya da Katar'daki üsten vurmaması da çok önemli.
GÜNCEL İTTİFAKLAR
Esad'a yönelik operasyona destek mesajları geldi ancak açıklamalar, sahadaki ittifakları bozmama gayreti içerdi. Esad'sız bir geçiş hükümetini savunan Türkiye açısından, Rusya-Suriye-Iran partnerlik yaklaşımını bozmayacak temkinli açıklamalar yapıldı.
ACİL GÜVENLİ BÖLGE
Rusya ve Esad'ın terörist olarak gördüğü İdlib'deki silahlı grupların tasfiye edilmesi gerekiyor ama burada 300-400 bin sivil yaşıyor.
İdlib'in boşaltılması gerekiyor ancak sivillerin nereye gideceği belli değil. Türkiye sınırı kapalı. Sivilleri ya Türkiye alacak ya da Rusya bir yere yerleştirecek. Türkiye'nin uçuşa yasak güvenli bölge isteğinin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor.
ABD'NİN YPG/PKK TUTUMU
ABD'nin Şayrat Hava Üssü'nü vurmasıyla Suriye'de YPG/PKK konusunda izlediği politikanın değişmesi yönünde Ankara'da beklenti oluştu ama henüz bir işaret yok. Planın ABD'nin kurgusu dışına çıkarılabilmesi için sahada ABD ile Rusya arasındaki hâkimiyet mücadelesinin de Rusya lehine dönmesi gerekiyor. Türkiye, PKK/ YPG'ye karşı Rusya ittifakını diri tutmakta kararlı. Bu, ABD güdümündeki bir YPG/ PKK'dan daha tercih edilir görünüyor.
Habertürk
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.