Bir gün geri döneceğiz!
Terörist çete oluşum İsrail’in 15 Mayıs 1948’de tarihi Filistintopraklarını işgal ederek sözde bir illegal “devlet” ilan etmesi ve Siyonizm’in hizmetçisi Birleşmiş Milletler’in, İsrail işgalinin meşruluğunu onaylamasıyla başladı her şey. Batı himayesindeki işgal, Filistinliler için onlarca yıldır devam eden felaketler silsilesinin başlangıcı oldu.
SİYONİSTLER VİRÜS GİBİ YAYILDI
“Nekbe” yani “Felaket” günü... Tam 69 yıl önce 14 Mayıs 1948 günü, BM, İsrail işgalinin meşruluğunu kabul etti, devlet ilan etti. İsrailliler bile bir gün sonra sözde “devlet” olduklarını duyurabildi. Hemen akabinde ise Arap-İsrail savaşı başladı. Arapların savaşı kaybetmesi, Filistin için tam bir felaket oldu. Terörist İsrail, sistematik katliamlara başladı. Köyler basıldı, masum kadınlar-çocuklar uykularında öldürüldü. Evler ateşe verildi. Filistinlilere ait Yafa, Hayfa ve diğer kentler işgal edildi. Evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinliler, giderken kapılarını kilitledi. Anahtarlarını da “bir gün geri dönmek üzere” yanlarına aldı.
Yurtlarından edilen Filistinliler; Suriye, Lübnan ve Ürdün’deki mülteci kamplarına sığındı. İsrail ise, işgal ettiği Filistin kentlerine dünyanın dört bir yanından topladığı Yahudileri yerleştirdi.
Yahudi işgali ABD ve Avrupa’nın desteği ile artış gösterdi. 1914’te 85.000, 1943’te 539.000, 1946’da 608.000, 1947’de 650.000 olan Filistin’deki Yahudi nüfusu, savaş sonrası anlaşmaların imzalandığı 1949 yılında 758.000’e ulaştı.
SİYONİSTLER VİRÜS GİBİ YAYILDI
Nekbe’den bu yana işgali genişleten İsrail, şu an 27 bin kilometrekarelik tarihi Filistin topraklarının yüzde 85’ine el koymuş durumda. Filistinliler ise bu alanın sadece yüzde 15’ini kullanabiliyor.
İsrail ayrıca 1967 yılında işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da da yasa dışı Yahudi işgal birimi inşaatlarına devam ediyor. Yüz binlerce Filistinlinin yurtlarından sürülerek bir günde “mülteci” konumuna düştüğü günü Nekbe olarak adlandıran ilk kişi ise Arap ulusalcılığının en önemli teorisyenlerinden Suriyeli tarihçi Konstantin Zurayk olarak biliniyor. Zurayk’ın “Nekbe Ne Anlama Gelir?” adlı kitabının yayınlanmasının ardından bu isim 15 Mayıs’la özdeşleşti. Dünyanın dört bir yanında her 15 Mayıs’ta Nekbe protestoları düzenleniyor.
KANLI ANAHTARLARI SAKLIYORLAR
Filistinliler, kara günün ertesini, 15 Mayıs’ı felaket günü ilan etti. Evlerini kilitledikleri o anahtarlar, geri dönüş ahdi olarak nesilden nesile geçti.
Felaket gününün üzerinden tam 69 yıl geçti. Bugün 6 milyondan fazla Filistinli; Ürdün, Suriye ve Lübnan’daki mülteci kamplarında yaşam savaşı veriyor. Çocuklarına, torunlarına aşıladıkları geri dönüş ümidi, geçen 69 yıla rağmen taze. Kan bulaşan anahtarlarıyla, sadece evlerinin değil, işgal altındaki bütün Filistin’in kapısını açacakları günü bekliyorlar.
NEKBE, 2 ASIR ÖNCESİNE DAYANIYOR
Nekbe’nin ilk tohumunun “Fransız General Napolyon Bonapart’ın fikriyle atıldığı, Balfour Deklarasyonu ile şekillendiği ve son olarak İsrail’in ilk başbakanı Ben Gurion tarafından somutlaştırıldığı” ifade ediliyor. Fransız General Napolyon Bonapart, 1799 yılında Osmanlı idaresi altındaki Filistin’de bir Yahudi devleti kurulması fikrini gündeme getirdi. Sonraki süreçte dünyanın her yerinden Yahudilerin gruplar halinde Filistin’e göç etmesi sağlandı. Böylelikle Siyonist Yahudilerin Filistin topraklarını ele geçirmesi için zemin hazırlandı. Osmanlı’nın tüm engel olma çabalarına rağmen Filistin’e Yahudi istilası devam etti. İngiliz General EdmundAllenby, Aralık 1917’de Kudüs’ü işgal ederek, Filistin’in Birinci Dünya Savaşı’nda yenilgiye uğrayan Osmanlı Devleti’ne bağlılığını sonlandırdı ve “Siyonistlere” hareket alanı açtı.
ABD ve ardından dünyadaki ülkelerin pek çoğu tanındı
BM Genel Kurulu’nda 29 Kasım 1947’de Filistin’in, Yahudi ve Filistin devleti olarak bölünmesini öngören karar onaylandı. Bölünme kararının ertesi günü, Siyonistler tarafından kurulan Haganah adlı silahlı çete tarzı örgüt, Yahudilerin ikamet etmesi için hazırlanan bölgeleri ele geçirdi. Filistin’de İngilizlerin manda yönetimi sona erer ermez, silahlı örgütler, 14 Mayıs 1948’de David Ben Gurion tarafından İsrail devletinin kurulduğunu duyurdu. Mısır, Suriye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün tarafından oluşturulan Arap ordusuyla İsrail arasında meydana gelen savaş da söz konusu göçü önleyemedi. Bu savaş, 3 Mart 1949’da İsrail’in BM’ye tam üye olarak kabul edilmesiyle sona erdi. İsrail, ABD ve ardından dünyadaki ülkelerin pek çoğu tarafından tanındı.
KÖY VE KASABALAR YOK EDİLDİ, İSİMLER DEĞİŞTİ!
İsrail terör güçleri Nekbe’de Filistinlilere ait 675 köy ve kasabayı yok etti ve binlerce Filistinliyi şehit etti. Birçok tarihi Filistin şehri de Yahudileştirildi. Bu süreçte Negev bölgesinde yaşayan Bedevi kabileler yerlerinden edildi. Ayrıca yerleşim bölgelerinin isimleri değiştirilerek kültürel kimlik de hedef alındı.
Milli Gazete
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.