Almanya’dan Merkel’i derde sokacak derleme! Hangi AB ülkeleri Türkiye’yi destekliyor?
Türkiye uzun yıllar önce Avrupa Ekonomik Topluluğu'na katılmak için başvuruda bulunmuştu. Sonrasında Avrupa Birliği ismini alan topluluk 1997'de Türkiye'nin AB'ye katılabileceğini duyurmuş, 2005'te ise tam üyelik için görüşmeler başlamıştı.
Ancak aradan geçen 12 yılın ardından, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ipler kopma noktasına geldi. Birliğin lokomotif ülkesi Almanya'nın lideri Angela Merkel, Ekim ayında Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin sonlandırılması veya askıya alınması konusunu gündeme getireceğini açıkladı.
Merkel'in açıklamasına Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz destek verirken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ilişkilerin kopartılmaması gerektiğini, Finlandiya Dışişleri Bakanı Soini ise müzakerelere devam edilmesi gerektiğini belirtti.Alman
Deustche Welle internet sitesi, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan ve destekleyen ülkeleri derledi.
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE KARŞI OLAN ÜLKELER
Almanya
Angela Merkel liderliğindeki Almanya, Türkiye ile müzakerelerin sonlandırılmasını isteyen ülkelerin başını çekiyor. Berlin yönetimi bu konuda net bir tavır ortaya koyarken, iki ülke arasında son aylarda yaşanan krizler de bu tavrı keskinleştirmişe benziyor.
Almanya Başbakanı Angela MerkelTürkiye, hiçbir zaman AB üyesi olmamalı. AB'deki meslektaşlarım ile konuşup üyelik müzakerelerinin sona ermesi için ortak bir pozisyona ulaşabilecek miyiz bakacağım
Avusturya
2016 yılında Avusturya, Türkiye ile müzakerelerin sonlandırılması çağrısı yapan ülke olmuştu. 15 Temmuz darbe girişimin ardından, Avusturya Başbakanı Christian Kern, Ankara yönetiminin 'demokratik standartlarının' AB için yeterli olmadığını öne sürmüştü.
Belçika
Önceki Belçika hükümetleri Türkiye'nin AB üyeliğine destek verse de, Başbakan Charles Michel bu duruşu Mart ayında Türkiye ile müzakerelerin sonlandırılması çağrısı yaparak değiştirdi. Michel, çağrıya gerekçe olarak Ankara'nın AB değerlerinden uzaklaşmasını gösterdi.
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE ÇEKİMSER YAKLAŞAN ÜLKELER
Lüksemburg ve Danimarka
Küçük Avrupa ülkesi Lüksemburg, AB ile Türkiye arasındaki diyaloğun devam etmesi yönünde görüş belirtse de, Türkiye'nin üyeliğine ne karşı ne de destekleyici bir duruş ortaya koyuyor.
Danimarka ise Ankara ile ilişkisine faydacı bir çizgide yaklaşıyor. Kopenhag yönetimi, Türkiye'nin üyeliğine ne karşı ne de destekleyici görüş belirtmiyor.
İngiltere
Avrupa Birliği'nden ayrılık sürecine giren İngiltere, son dönemde diplomatik ilişkilerinde değişken bir tavır sergiliyor.
Ada ülkesi tarihsel olarak Türkiye'nin birliğe katılmasını desteklerken, İngiltere'de son dönemde yayılan göç korkusu bu konuda net bir politika ortaya konulmasını engelliyor.
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLEYEN ÜLKELER
Fransa
Türkiye konusunda son yıllarda politikasını değiştiren ülkelerden biri Fransa oldu. Sarkozy döneminde Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransa ile ilişkiler, Hollande döneminde belli bir çizgide ilerlemişti. Macron yönetimi ise 'İlişkiler kopmamalı' açıklamasıyla Türkiye ile müzakerelere devam edilmesinden yana olduğunu ortaya koydu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.