Nedir bu Mavi Balina oyunu?
Rusya'da ortaya çıkan ve birkaç yıldır kamuoyunun gündeminde olan Mavi Balina oyunu, ailelerin korkulu rüyası haline geldi. Oyunculara görev verilen Mavi Balina oyununda, katılımcılar verilen görevleri harfiyen yerine getirmek zorunda... Oyunculara verilen görevler arasında intihar etmek de olabiliyor! Birçok ülkede hakkında soruşturma başlatılan Mavi Balina oyunu, Almanya’da bir Türk çocuğunun da hayatına kaybetmesine neden oldu. Çocukları intihara sürüklediği belirtilen Mavi Balina oyunu nedir, neden yasaklanmıyor? Aileler Mavi Balina oyunu ile ilgili olarak neler yapmalı, nasıl tedbir almalı?
MAVİ BALİNA OYUNUNDA İLK OLARAK RUSYA'DA İNTİHAR VAKALARI GÖRÜLDÜ
İnternet üzerinden oynanan bilgisayar oyunu olan Mavi Balina, Rusya'da 130 kişinin intiharına sebep olduğu gerekçesiyle soruşturuluyor. Mavi Balina isimli dijital oyunda, oyuncular 50 adet talimatı yerine getirmek zorundalar. Oyunculara verilen talimatlar, onları canlarından bile edebiliyor!
ORTAOKUL VE LİSE ÇAĞINDAKİ GENÇLER HEDEFTE
Rusya'da Mavi Balina oyununun 130 kadar gencin ölümüne neden olduğu ileri sürülüyor. Polis, gençlerin ölümünün Mavi Balina adlı oyunla ilişkisi olup olmadığını soruşturuyor.
Orijinal adıyla 'Blue Whale' İngiltere’de de gündemde. İngiliz otoriteler özellikle ortaokul ve lise çağındaki gençlerin ebeveynlerini bu oyunla ilgili uyardı.
MAVİ BALİNA NASIL OYNANIYOR?
Mavi Balina birçok farklı sosyal medya platformu aracılığıyla da oynanabiliyor. Oyunculara 50 gün boyunca onları kontrol eden bir usta atanıyor ve her gün tamamlamaları gereken bir görev veriliyor. Görev süresi olan 50. günün sonunda oyunun ustaları, gençlere intihar etmelerini emrediyor. Daha ortaokul çağındaki bir genç oyuna kendini kaptırmanın sıcaklığıyla canına kıyabiliyor.
RUSYA’DA İKİ GENÇ KIZIN İNTİHARI GÜNDEME OTURDU
Rusya'da oyunu oynadığı bilinen Yulia ve Veronika'nın intihar haberi, bu oyuna bağlı bir dizi intiharın parçası olarak değerlendiriliyor. 16 yaşındaki Veronika Volkova, Irkutsk bölgesinde bir sitede intihar etti. Veronika'nın arkadaşı olan 15 yaşındaki Yulia da intihar eden gençlerden biri… Yulia’nın intihar etmeden önce sosyal medya hesabından 'Son' mesajı yazdığı ve bir mavi balina fotoğrafı paylaştığı biliniyor. Veronika da sosyal medya sayfasına 'Duygular kayıp... Son' diye bir not düştükten sonra intihar etmişti.
Siberian Times gazetesinin haberine göre, olaydan sadece 2 gün önce, Chita kentinde yaşayan 14 yaşındaki bir genç kız da, geçen trenin önüne atlayarak hayatına son vermişti. Ulaşımdan sorumlu polis ise intiharın 'Mavi Balina' adlı bilgisayar oyunu ile ilişkisi olduğunu doğruladı.
MAVİ BALİNA OYUNUNDA OYUNCULARA VERİLEN DEHŞET GÖREVLER!
Gencecik çocukları intihara sürükleyen Mavi Balina oyununda oyunu oynayan gençlere gece uyanmaları, korku filmi seyretmeleri, kendilerine acı vermeleri gibi görevler verilebiliyor.
Oyuna katılan bir oyuncudan görev olarak koluna balina çizmesi istenmiş. Genç kız da bu görevi bu şekilde yerine getirmiş…
Oyunun sosyal medya sayfası, oyunculara "Kendinizi kaç sıkıcı gün daha yaşamaya zorlayacaksınız?" gibi sorular yönelterek bunalım ve depresyona yöneltiyor. Hayattan bıkmaya, dünyadaki varlığını sorgulamaya başlayan gençler, son görev olarak verilen hayatına son verme işlemini de bu psikolojik alt yapı nedeniyle kolayca yerine getirebiliyor.
50 GÜN VERİLEN GÖREVİ YERİNE GETİREN OYUNCUNUN SON GÖREVİ ÖLÜM!
Mavi Balina oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Oyunun içinde kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıra dışı şeyler yer alıyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara “öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın” telkini yapıldığı ifade ediliyor.
Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere'deki okullar, ebeveynlere yönelik uyarılar yayınlamaya başladı.
"ŞANTAJ ÜZERİNE KURULU OYUN"
Oyunun resmi bir internet adresi ve yasal satışının olmadığı, Rus chat sayfalarında oyuna girmek isteyen kişilere yönetici tarafından adres gönderildiği belirtiliyor. Bu internet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs sokularak tüm kişisel bilgilerine ulaşıldığı, bundan sonra da şantaj yoluyla ‘oyuncu'dan verilen tüm talimatların yerine getirilmesinin istendiği ifade ediliyor.
ALMANYA'DA YAŞAYAN FURKAN’IN İNTİHARI MAVİ BALİNA’DAN MI?
Almanya'nın Baden Württemberg Eyalati Gaggenau kenti Hörten semtinde yaşayan Afyonkarahisarlı Türk genci Furkan Şen’in, bu oyun yüzünden intihar ettiği ileri sürüldü. Olay yerine gelen polis, odasındaki elbise dolabına kendini asan gencin intihar etmeden önce Blue Whale (Mavi Balina) isimli bir internet oyununu oynadığı ve oyunda “gereğini yerine getirmek” için kendisini öldürmüş olabileceğini belirtti.
UZMANLAR MAVİ BALİNA'YA KARŞI UYARIYOR
Almanya’da yaşayan Furkan’ın ölümü üzerine bir değerlendirme yapan Psikolog Erdinç Üstündağ “Bir sosyal medya oyunu, onlarca çocuğun intihar etmesine sebep oluyor. Bu tarz bilgisayar oyunları, çocuklarda epilepsiyi tetikleyebiliyor, dikkatsizliği, hiperaktiviteyi ve uykusuzluğu da artırabiliyor. Bu oyunlarda, oyun gereği küçük çocukların tanımadığı kişilerle iletişime geçmesi söz konusu olabiliyor. O tarz birinden direktif gelmiş ve çocuk intihar etmiş olabilir.” dedi. Üstündağ, “Dünya'da birçok çocuk, bilgisayar oyunu bağımlısı” diye konuştu.
AİLELER MUTLAKA ÇOCUKLARININ BİLGİSAYARLARINI KONTROL ETMELİ
Üstündağ, ”Ergenlik dönemindeki birey, eğer herhangi bir gruba ait değilse ya da arkadaş ilişkisi kurmada sorun yaşıyorsa, yaşantısının bu bölümünde kendini en rahat ifade edebileceği, kimsenin onun gerçek kimliğini bilmediği bir sanal dünyada, istediğini yapma eğilimi içine giriyor. Bu tür oyunlar sayesinde varlığını göstermeye ve değerli olma duygusunu tatmin etmeye çalışıyor. Aileler çocuklarının oynadığı, girdiği siteleri mutlaka takip etmeli. Kahraman olmaya çalışan çocuk intihar ediyor” açıklamasını yaptı.
MAVİ BALİNA BİR OYUNDAN DAHA ÇOK BİR AKIM!
Dijital dünyanın nabzını tutan ve gelişmeleri yakından takip eden uzmanlar Mavi Balina’ya karşı aileleri çok dikkatli olmaya çağırıyor. Dijital karga yazarı Pınar Boran, çocukların dijital dünyada kontrollü olmasını gerektiğini belirtiyor. Mavi Balina ile durumun endişe verici olduğunu ifade eden Boran, “Mavi Balina aslında bir mobil oyun değil bir akım. Ölüm grubu olarak adlandırılan sapkın bir grubun kurgusu. Rus menşeli Vkontakte adlı sosyal medya platformu üzerinden yayılıyor” ifadelerine yer veriyor.
ÇİN, OYUNLA BAĞLANTILI GRUPLARA ERİŞİMİ ENGELLEDİ
Çin Halk Cumhuriyeti siber güvenlik birimleri, çocukları intihara sürüklediği iddia edilen 'Mavi Balina' bilgisayar oyunuyla bağlantılı online gruplara erişimi engelledi.
Çin’de yayınlanan Global Times gazetesinin haberine göre, ülkenin Ciangsu eyaleti ve Çongçin kentindeki siber polisler, önce kendilerine zarar vermeyle başlayan ve 50 günün sonunda oynayanları intihara sürüklediği iddia edilen bilgisayar oyunu "Mavi Balina” adıyla oluşturulan sohbet uygulamalarına erişimi engelledi.
Bazı çocuk ve gençlerin "Mavi Balina" oyununa katılarak kendilerine zarar verici eylemlerde bulunduğunu tespit eden siber polisler, QQ’da ilgili oyunun adını taşıyan 12 mesaj grubuna erişimi engelledi.
Siber polisler ayrıca, anne-babalara, çocuklarının internet üzerinden oynadıkları oyunlar hakkında dikkatli olmaları uyarısı yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.