Barzani yakalanınca Avrupa devreye girdi
16 Nisan’daki anayasa referandumuna hem AGİT hem de Avrupa Parlamentosundan iki ayrı heyet gözlemci olarak gelmişlerdi.
Avrupalı parlamenterlerin çoğu PKK terör örgütünün savunuculuğunu yapan isimlerdi.
Mesela Alman sol parti milletvekili Andrej Hunko onlardan biriydi, PKK terör örgütünün paçavrasıyla Almanya Federal Meclisinin önündeki terör propagandasında poz vermişti.
16 Nisan referandumunu takip eden Avrupalı gözlemcilerin neredeyse tamamı PKK terör örgütünün sözcülüğünün yanı sıra referandum öncesinde de hayır propagandası yapan isimlerdi.
Türkiye sivil anayasaya “evet” deyince, sandıktan çıkan sonuçla ilgili olumsuz rapor hazırlamışlardı.
Türkiye’de sivil anayasaya geçişin oylandığı referandumu anti demokratik bulup, karalamaya kalkan PKK yandaşı Avrupalı gözlemciler, 25 Eylül’de Kuzey Irak’ta Barzani’nin yasa dışı referandumunu takip etti.
Barzani’nin referandumu, anayasaya aykırı, hukuk dışı, gayri meşru bir girişimdi.
Ama Avrupa Parlamentosu, bu gayri meşru girişimi meşrulaştırmak adına sözde referandum için gözlemci gönderme kararı aldı. Burada amaç Barzani’nin yasa dışı eylemini yasalmış gibi göstermekti.
Koca Avrupa’dan gözlemci olarak sadece 3 kişi geldi. Biri Fransa eski Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’di.
Bakanlık yaptığı dönemde “Türkiye’nin AB üyeliğini sorguluyorum” diyen Bernard Kouchner, Barzani’nin gayri meşru referandumu için “demokratik” yorumunu yaptı, “demokratik bir devletin temeli bu referandumla atılmıştır” dedi, bitmedi üstüne bir de Kürdistan kurulduğunda Kürdistan vatandaşı olmak istediğini ekledi.
Barzani’nin korsan referandumunu yasal kılıfa sokmakla görevli bir diğer gözlemci ise Avrupa Parlamentosunun Avusturyalı milletvekili Franz Obermayr’di.
Obermayr de Türkiye’ye yabancı biri değil.
Gezi kalkışması sırasında Taksim’deki darbe girişimi bastırılınca hayal kırıklığına uğramış ve “Türkiye’ye mali yaptırım uygulayalım” demişti.
Türkiye düşmanı Avusturyalı milletvekili, Barzani’nin yasa dışı referandumu için ise olumlu rapor verip, Barzani’ye teşekkür etti, Avrupa Parlamentosunun da Barzani yönetimine mali yardım yapması gerektiğini söyledi.
Ve Barzani’nin üçüncü Avrupalı gözlemcisi.
Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Vesna Pusic’di.
Pusiç, Türkmenlerle Araplara hiçbir söz hakkının tanınmadığı proje referandumu için “halk sorunsuz ve özgürce oyunu kullandı” dedi.
Oysa Kerkük’te bir çok sandık, Türkmenlerin boykotu nedeniyle boş kalmış ve Barzani’nin adamları boş oy pusulalarına “evet” yazıp, sandıklara atmıştı.
Bu hilenin görüntüsü de haberlerde yayınlandı.
Ancak Avrupalı gözlemciler, yasa dışılığı da hukuksuzluğu da anti demokratik uygulamaları da görmezden gelip, Barzani’ye tam not verdi.
haber 7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.