Rus uzman: 'Erdoğan risk aldı ve kazandı'
Türkiye'nin Somali'de yurtdışındaki en büyük askeri üssünü açmasını değerlendiren Rus uzman İgor Pankratenko, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başarılı bir politika izlediğini ve Afrikalıların kalbini kazandığını ifade etti.
Türkiye'nin Somali Harp Okulu, Astsubay Okulu ve Birlik Eğitim Merkezi adı verilen üste askeri personel yetiştirileceğini ve bu sayede Somali'nin yüksek savaş kabiliyeti bulunan bir orduya sahip olacağını kaydeden Pankratenko, Ankara'nın da Somali'deki nüfuzunu pekiştirerek Afrika'ya açılmak için güvenilir bir sıçrama tahtasına sahip olacağını belirtti.
"MOGADİŞU, TÜRKİYE'NİN BAŞARILI DIŞ POLİTİKA İZLEDİĞİ BÖLGELERDEN BİRİ"
Azeri basını için ele aldığı makalede Somali'de üssü bulunan ABD'nin ülkedeki asker sayısını azaltacağını, bir diğer üs sahibi ülke Birleşik Arap Emirlikleri'nin de Somali'nin kuzeyindeki ayrılıkçılarla başının dertte olduğuna dikkat çeken Rus siyaset bilimci, "Mogadişu, Türkiye'nin son derece etkili ve başarılı dış politika, Afrika'da nüfuzu artırma politikası izlediği bölgelerden biri haline geldi" ifadelerini kullandı.
"2011'DE MOGADİŞU'YU ZİYARET EDEN İLK LİDER OLAN ERDOĞAN RİSK ALDI VE KAZANDI"
2011 yılında terör örgütü El Şebab militanları başkent Mogadişu'dan çıkarıldıktan kısa süre sonra Erdoğan'ın siyasetçiler, işadamları ve hatta sanatçılardan oluşan büyük bir kafileyle bu kente gittiğinin ve stratejik konumu nedeniyle birçok ülkenin ilgi duyduğu toprakları ziyaret eden ilk Afrikalı olmayan lider olduğunun altını çizen Pankratenko, şöyle devam etti: "Erdoğan risk aldı ve kazandı. Somali'ye önemli yatırımlar yapan ABD ve Çin'den farklı olarak Türkiye, Somali halkının kalbini kazanmayı başardı. 2010'nun sonunda 5.3 milyon seviyesinde olan Türk yatırımları, iki yıl içinde 123 milyon dolara yükseldi. Bu ekonomik veriler, siyasi sonuçlar da doğurdu."
"SOMALİ HALKI ERDOĞAN'A 'KURTARICI' DİYOR"
Erdoğan'a Somali'de "kurtarıcı" dendiğini ve çocuklara 'Recep', 'Tayyip', 'Erdoğan' adlarının verildiğini de aktaran Pankratenko, on binlerce Somalilinin 16 Temmuz 2016'da darbe girişimini protesto etmek için sokağa çıktığını, Türkiye'nin bölgedeki nüfuzunun şu anda ABD ve Çin'inkinden daha yüksek olduğunu vurguladı.
"TÜRKİYE'DE YATIRIMLARDAN MEMNUN OLMAYANLAR VAR"
Pankratenko, Erdoğan'ın Kara Kıta'daki politikasının Türkiye'de herkesi memnun etmediğine de dikkat çekti.
Afrika'daki insani projeler için ayrılan kaynağın Türkiye'nin sosyo-ekonomik sorunlarını çözmek için kullanılması gerektiğini savunanların olduğunu belirten Rus uzman, yapılan yatırımların kendini amorti ettiğini hatta artı değer yarattığını yazdı.
"ELDE EDİLEN SONUÇLAR, YAPILAN YATIRIMLARA DEĞER"
Pankratenko makalesini şöyle sonlandırdı: "Erdoğan'ın Afrika politikası, kısa sürede ve kısıtlı imkanlarla ancak siyasi iradeyle etkili bir siyasi, ekonomik ve hatta askeri varlık tesis etmenin örneği. Bununla birlikte Türkiye, bölgedeki 'ağır toplar' ABD, Çin ve Hindistan ile münakaşa etmeden bu ülkelerin Afrikalıların zihinlerindeki ve kalplerindeki yerlerini kısıtlıyor. Bu sonuçlar, Mogadişu'daki üssü inşa etmek için yapılan 50 milyon dolarlık yatırıma değer."
GENELKURMAY BAŞKANI AKAR AÇILIŞA KATILMIŞTI
Somali Harp Okulu, Astsubay Okulu ve Birlik Eğitim Merkezi'nin açılışı birkaç gün önce yapılmıştı.
Açılışta konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, bölgesel ve küresel barış ile istikrarın önemli destekçilerinden olan Türkiye'nin kendi tarihi tecrübesini, toplumsal, siyasal ve kültürel birikimini, sahip olduğu imkan ve kaynaklarını "Afrika sorunlarına Afrikalı çözümler" ilkesi çerçevesinde, barış ve istikrar yolunda Somalili kardeşleri için seferber ettiğini belirtmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.