Belçikalı Bakan: Türkiye'yi eleştirebiliriz ama...
DEAŞ terör örgütünün Irak ve Suriye'de ciddi baskı altında olduğunu ifade eden Jambon, yabancı teröristlere ilişkin iki ihtimalin bulunduğunu söyledi.
Jambon, "DEAŞ teröristleri ya sonuna kadar savaş yerinde kalacak ya da geldikleri ülkelere geri dönerek oralarda saldırı düzenleyecek." diye konuştu.
Bu ihtimal karşısında teyakkuzda olduklarını belirten Jambon, "Teröristlerin Avrupa'ya dönüp saldırı düzenlemesinden endişe duyuyoruz." dedi.
"TÜRKİYE DEAŞ İLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR MÜTTEFİK"
Jambon, Avrupa'ya dönen yabancı savaşçıları İnterpol ve Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) vasıtasıyla tespit etme imkanına sahip olduklarını, bunun yanı sıra tüm ülkelerdeki güvenlik güçleriyle irtibat halinde olacaklarını ifade etti.
Bu çerçevede Türkiye'nin önemli katkılarını göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydeden Jambon, "Türkiye'yi eleştirebiliriz ancak Türkiye'nin DEAŞ'la mücadelede önemli bir ortak olduğunu ve önemli bir rol oynadığını unutmamamız gerekir. Türkiye'de DEAŞ'a bağlı birçok yabancı terörist yakalanıyor ve hapsediliyor." diye konuştu.
"UZUN VADEDE HEDEFİMİZ FLAMANYA'NIN BAĞIMSIZLIĞI"
Aşırı sağcı Yeni Flaman İttifakı (N-VA) partisinin bakanı Jambon, Katalonya'daki bağımsızlık referandumu hakkında da "Benim kalbim Katalanlarla. Ben Flaman milliyetçisiyim, o yüzden Katalonya'daki durumu iyi anlıyorum." ifadesini kullandı.
Katalonya Özerk Hükümetinin İspanya ile acilen diyalog başlatması gerektiğini söyleyen Jambon, Avrupa Birliği'nin (AB) bu kapsamda arabuluculuk rolü üstlenebileceğini belirtti.
Karar alma süreçlerinde referandum yolunu çok fazla desteklemediklerini ifade eden Jambon, partisinin Belçika'da referandum yapılmasını hiçbir zaman talep etmediğini kaydetti.
Öte yandan Jambon, "Şu anda gündemde olmasa da partimizin uzun vade hedefinde Flamanya'nın bağımsızlığı var." dedi.
Belçika, Fransızca konuşulan Valonya, Flamanca konuşulan Flamanya, her iki dilin konuşulduğu Brüksel ile Almanca konuşulan doğudaki küçük bir bölgeden oluşuyor. Bu bölgeler arasındaki iş birliği eksikliği hatta rekabet ciddi sorunlara yol açarken, halklar da birbirine karşı mesafeli duruyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.