Çocuklarınızla zaman geçirin

Çocuklarınızla zaman geçirin
Çeşitli sebeplerle ailesine zaman ayıramayan erkekler, bunu nasıl telafi edebilir? İşte cevabı:

Aile içi iletişimin sağlanmasında aile fertlerinin birbirine zaman ayırması en önemli etkenlerden biridir. Ancak yoğun mesaili işlerde çalışan erkekler bu noktada ciddi bir sıkıntıya düşüyor. Evini ihmal etmek istemeyen ancak ekonomik nedenlerle ya da mesleği gereği ailesine zaman ayıramayan erkeklere bunu telafi etme noktasında neler yapmalılar?

Bu konuyu NP GRUP Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nden uzman çocuk ergen psikiyatristi Dr. Serdar Alparslan, habervaktim okuyucuları için değerlendirdi:

EŞ VE BABA OLMANIN SORUMLULUKLARI
Evin maddi ihtiyaçlarını karşılamak babanın yani evin erkeğinin görevidir. Bu nedenle de babalar tüm zamanlarını iş peşinde koşturmakla geçirmek durumundadırlar. Dolayısıyla zamanlarının çoğunu eş ve çocuklarından ayrı olarak geçirmektedirler. Tüm gün yoğun bir tempo ile çalışan erkek eve geldiğinde bir eş ve bir baba olmanın sorumluluklarla karşı karşıya kalır. Yaşadığı hızlı ve yorucu gün, diğer sorumluluklarını yeterince yapamaması onda bazen farkında olmasa da evdekilere stres ve sinirlilik şeklinde yansır.

SUçLULUK DUYGUSU NASIL YöNLENDİRİR?
Her zaman böyle olmaz bazı ailelerde durum tam tersi şekilde cereyan eder. “çocuğuma yeterince zaman ayıramıyorum” düşüncesinde olan baba kendisinde meydana gelen suçluluk duygusuyla çocuklarına gerektiğinden fazla hatta aşırı denecek kadar hoşgörülü davranır. Onlara sürekli bir şeyler alır, hediyelere boğmak gibi davranışlar gösterir. Baba bu davranışlarıyla kendine bir gerekçe oluşturur vicdanını rahatlatır, yaşadığı olumsuz duygudan kurtulmaya çalışır.

SüRE DEĞİL NİTELİKLİ ZAMAN GEçİRME öNEMLİDİR
Burada babaların bilmesi gereken şey; önemli olanın çocuk ve eşle geçirilen zamanın süresi değildir. önemli olan şey bu zamanın kalitesidir nitelikli geçirilmesidir. Baba eve geldiğinde çocuğuyla oturup biraz oyun oynaması, gününün nasıl geçtiğini sorması çok önemlidir. çocuğun babasına anlattıklarını dikkatle dinlemesi gerekir. çocuğun gün içinde yaptığı mesela resimleri yazdığı şiiri ilgiyle incelemesi onun çabasını takdir etmesi çocuk için yaşamsal bir gıda gibidir.

BAŞINIZDAN GEçENLERİ çOCUKLA PAYLAŞIN
Baba yaptığı işler için çocuğuna beğenisini göstermekten, yanağını okşamaktan kaçınmamalıdır. Baba gün içinde kendi başından geçen ilginç olayları çocuğuna anlatarak paylaşmalıdır. Bu önemlidir. Bu anlatımlar yeterli duygu paylaşımının yapılmadığı uzun süreli beraberliklerden çok daha yararlı ve değerlidir.

SOSYAL ETKİNLİKLERE ZAMAN AYIRIN
Babalar zaman zaman hafta sonları birlikte sosyal etkinliklere zaman ayırmalıdır. Tiyatroya gitmek, futbol, basketbol vs. oynarken babanın çocuklarını izlemesi onları çok yüreklendirecektir. Bu yaklaşımlar çocuklarda olumlu etkiye neden olmakta ve yaşamı boyunca hatırlayacağı estantanelerden olmaktadır.

(Engin Kaşdaş-habervaktim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.