Dünya Bankası'ndan rekor büyüme övgüsü
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, Türkiye’nin geçen yılki zorlu iç ve dış koşullardan sonra bu yıl çok güçlü bir ekonomik toparlanma süreci yaşadığını söyledi. Zutt, “Orta vadede daha sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin gerçekleşmesi için sağlam makroekonomik politikalara daha geniş yapısal reformlar eşlik etmelidir” dedi. Zutt, yaptığı açıklamada, küresel ekonomi, Türkiye ekonomisi ve 2018 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TEŞVİKLER EKONOMİDEKİ TOPARLANMAYI HIZLANDIRDI
Teşviklerin ekonomideki hızlandırıcı rolüne dikkat çeken Zutt, Hükümetin önemli mali teşvikleri ve artan dış talebin bu güçlü toparlanmayı desteklediğini anlattı. Dünya Bankası Türkiye Direktörü, bu yılın 9 ayında Türkiye ekonomisinin yüzde 7,4 büyüdüğünü hatırlattı. Johannes Zutt, rekor büyümede sanayi üretimindeki ve ihracattaki artışın etkili olduğunu söyledi. 2016'da başta düşük enerji fiyatları ve yatay seyreden ekonomik performans nedeniyle gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 3,8'i olan cari açığın, bu yıl büyük ölçüde altın ithalatının ve enerji faturasının artması nedeniyle eylül itibarıyla yüzde 4,7'ye yükseldiğine dikkati çeken Zutt, hizmet dengesinin de turizm gelirlerindeki toparlanmanın yavaş ilerlemesine rağmen katkı yaptığını bildirdi.
AB’DEKİ BÜYÜME OLUMLU KATKI YAPAR
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, Türkiye'nin önemli ihracat payına sahip Avrupa pazarının önemine dikkat çekti. Zutt, AB'deki olumlu ekonomik büyümenin Türkiye'yi de pozitif etkileyeceğini kaydederek, "Özellikle AB’de güçlenen ekonomik büyüme, Türkiye’nin kuvvetli ihracat performansını sürdürmesine ve 2018 yılında daha dengeli bir büyüme sağlamasına katkı yapacaktır.” dedi.
YÜKSEK ENFLASYONA DİKKAT EDİLMELİ
Türkiye için bu yıl en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğuna işaret eden Johannes Zutt, liradaki değer kaybı, yüksek küresel enerji fiyatları, yüksek gıda fiyatları ve iç talepteki hızlanmanın etkisiyle enflasyonun çift hanelere çıktığını hatırlattı. Zutt, "Son aylardaki yüksek manşet ve çekirdek enflasyon oranları ekonomide aşağı yönlü önemli bir risk olarak kalmaya devam ediyor” diye konuştu.
YENİ ŞAFAK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.