'KGF kurumsallaştırılarak yoluna devam edebilir'

'KGF kurumsallaştırılarak yoluna devam edebilir'
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Kredi Garanti Fonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) önümüzdeki dönemde kurumsallaştırılarak bir mali hedef gibi yoluna devam edebileceğini ve ilgili birimlerin değerlendirme yapacağını söyledi.
 
Reuters'ın İstanbul ofisinde ekonomistler ile bir araya geldiği toplantıda Ertem, KGF ile ekonomiye ciddi bir para verildiğini ancak bunun enflasyon yaratma etkisinin minimal olduğunu kaydederek, "Bu ise TCMB'nin önümüzdeki dönemde enflasyon hedeflerinin yeni KGF kullandırımları ile şaşmayacağını düşündürüyor. Bu çerçevede KGF devam edecek; belki bunu kurumsallaştırarak devam ederiz" dedi ve şöyle devam etti:
 
"Örneğin bu bir mali hedef gibi yani GSYH'nın belli bir oranında, bankacılık sisteminin olağan kredi genişlemesine kaç puan katkı yapacağını hesaplayarak, bir model oluşturarak devam edebiliriz. Dolayısıyla her yılın başında KGF kullandırımları ne kadar artacak veya geri dönüşler ne kadar kullanılacak gibi tartışmaların da önünü kesmiş oluruz. Bu konuda ilgili birimler değerlendirme yapacak."  
 
KGF'nin kurumsallaştırılması konusunda, "Bu konudaki uygulama muhtemelen seçimlerden sonra olur. Mali oran gibi bir oran belirlenmesi, ona benzer teorik bir şey yapılması çok yararlı olur. Burayı kurumsallaştırmalıyız çünkü çok özgün bir örnek" diye konuştu.
 
Kendine tanınan 250 milyar TL'lik kefalet limitinin yaklaşık 200 milyar TL'lik kısmını kullanan KGF, sağladığı 199.5 milyar TL'lik kefalet hacmi ile yaklaşık 220 milyar TL tutarında kredi hacmi yarattı.
 
KGF ile Hazine arasında bugün imzalanan protokolle 55 milyar TL'lik kefaletin oluşturacağı kredikullanıma açılırken; 50 milyar TL'si yeni kefalet, 5 milyar TL'si ise geri dönüşlerden oluşacak.
 
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bu kefaletin 25 milyar TL'sinin imalat sanayi, 15 milyar TL'sinin de ihracatçılara kullandırılacağını, böylece yeni kefaletin üçte ikisinin üretime yatırıma tahsis edildiğini, kalanın işletme sermayesi olacağını söyledi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.