55 milyar daha kullanıma açıldı

55 milyar daha kullanıma açıldı
​Kredi Garanti Fonu (KGF) ile Hazine arasında bugün imzalanan protokolle 55 milyar TL'lik kefaletin oluşturacağı kredi kullanıma açıldı.

Kredi Garanti Fonu (KGF) ile Hazine arasında bugün imzalanan protokolle 55 milyar TL'lik kefaletin oluşturacağı kredi kullanıma açılırken; Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bu kefaletin 25 milyar TL'sinin imalat sanayi, 15 milyar TL'sinin de ihracatçılara kullandırılacağını söyledi.

GF kefaletiyle sağlanan kredilerin geri dönüşlerinin kredi olarak tekrar kullandırılabilmesini ve kalan 50 milyar TL'lik limitin kullanıma açılmasını düzenleyen karar Resmi Gazete'de 1 Ocak'ta yayımlanmıştı.

200 + 50 MİLYAR TL

KGF şu anda kendine tanınan 250 milyar TL'lik kefalet limitinin yaklaşık 200 milyar TL'lik kısmını kullanmış durumda. Kalan tutar ise bugüne kadar kullandırılmamıştı. Ekonomi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, KGF 2017'de büyümeye yaklaşık 2 puan katkı yarattı. Bankacılık sistemindeki kredilerin de yüzde 20'nin üzerine çıkmasındaki ana belirleyici oldu.

5 MİLYARI GERİ DÖNÜŞLERDEN

KGF'nin bugüne kadar "etkili bir politika aracı" olduğunu belirten Şimşek, "Yeni protokol 55 milyar TL'yi kapsıyor. Bunun 50 milyar TL'si yeni kefalet, 5 milyar TL'si geri dönüşlerden oluşuyor" dedi.

Yeni kefaletin Türkiye'nin makro ekonomik önceliklerine yönelik kullandırılacağına dikkat çeken Şimşek, "Cari açığı daha sürdürülebilir düzeyde tutmak adına Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yatırımları önceliklendiriyoruz. 55 milyar TL'nin 25 milyar TL'si imalat sanayi, 15 milyar TL'si ihracatçılara kullandırılacak. Böylece yeni kefaletin üçte ikisi üretime yatırıma tahsis ettik. Geri kalan işletme sermayesi olacak" diye konuştu.

Şimşek ayrıca yılın kalanında da geri dönüşlerin yeniden kullandırılmasını gerçekleştireceklerini belirterek şöyle devam etti:

"KGF krediye erişim istihdam ve büyümede anlamlı sonuçlar doğurdu. Geçen sene 218 milyar TL kredi kullandırıldı, 200 milyar TL'lik kefalet ile kredilerin büyük bir kısmı KOBİ'lere gitti... Bugüne kadar yüzde 7 kaybı karşılayacağımızı taahhüt ettik ancak bu oran gerçekleşmede yüzde 1'in bile altında kaldı... Firmalar Hazine desteğini kaybetmek istemiyorlar."

Ekonomi yetkilileri KGF desteğiyle sağlanacak yeni kredilerin enflasyon yaratmadan üretimi ve büyümeyi destekleyeceği için, ihracat ve imalat sanayi odaklı alanlarda kullandırılmasını istediklerini belirtiyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.