Tamamen yerli! Robot banka geliyor
TEB, TÜBİTAK patentli makina üretti ve pilot kullanımına başladı. Şubede yapılan tüm işlemler artık bu dijital makinadan yapılabilecek.
TEB’in Genel Müdürü Ümit Leblebici, Türkiye’nin dört bir yanını kaplayan banka ATM’lerinde yeni bir dönemi başlatacaklarını belirtiyor ve yurtdışından yazılım ve donanım almadan tamamen iç üretime dayanan, üstelik tüm bankacılık hizmetini veren bir makine geliştirdiklerini açıkladı.
Bankanın kendi bilgi işlem ve operasyon departmanları ve Ar-Ge’deki mühendis kadrosuyla, TÜBİTAK patentli olarak üretimi gerçekleştirilen makinanın Denizli ve İstanbul’da pilot uygulamasına geçildi.
İşte Leblebici'nin o açıklamaları:
- Siz ve ekibiniz gelecekte nasıl bir TEB görüyorsunuz?
Şu anda 504 şubesi olan bir bankayız. 5 yıl sonra hizmet verme kanallarının değişeceğini düşünüyoruz. Burada farklılaşmaya çalışıyoruz. Son 2 yılı şubelerimizdeki teknoloji altyapımızı değiştirmeye harcadık. Bunun için de kendi makinalarımızı geliştiriyoruz. Biz bunlara ATM demiyoruz. Herhangi bir şubede yapacağınız işlemleri bu makinada yapabileceksiniz. Para alıp vermenin ötesinde doküman almak, çekleri tasnif etmek... Anında kart bile basıyoruz, posta ile göndermeye gerek kalmadı artık. Şu anda pilot çalışmaları yapıyoruz. Denizli’yi pilot seçmiştik. İstanbul’da iki şubede pilot çalışma başladı. Marta doğru daha fazla yaygınlaştırmış olacağız.
- Tamamen yerli üretim mi?
Hiçbir yabancı yok. Baskılı devremiz, üzerinde Türk Ekonomi Bankası yazıyor. Makinanın baskılı devresinden yazılımına kadar hepsi bizim üretimimiz. Burada bir tek para sayma cihazlarının bir kısmı yurtdışından geliyor, bunun dışındaki her şey bizim. Buna ATM demekten itina ediyorum çünkü bu makinalar ATM’nin üzerinde makinalar. Bunlar bildiğiniz banka. Banka şubesi gibi hizmet verecek. Ekranından itersen şube yetkilisiyle konuşabiliyorsun. Hesap açabiliyorsun, hesap dokümanını alabiliyorsun. İstersek 7/24 kullanılacak. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Denizli’de çalışır durumda. Yoğun şekilde çalışıyor, müşterilerimiz çok rahat kullanıyor.
- Neden ilk uygulama için Denizli’yi seçtiniz?
İhracatta güçlü. Birçok bankacılık ihtiyacını bir arada görebileceğiniz bir yer. Bireyseli, KOBİ’leri, ihracat yapanların ihtiyaçlarını deneyebileceğiniz bir şehrimiz.
- Fikir nasıl çıktı?
Türkiye’nin önemli bir sorunu var. Cari açık açısından da sorun. Yıllardır yurtdışına ATM’ler için para ödüyoruz. Herkes ‘fintek’lerle işbirliği yapalım diyor. Biz dedik ki bizim kendi fintekimiz var, o da bilgi işlem, IT operasyon departmanımız. Biz bunu kendi mühendislerimizle yapabiliriz. Gece gündüz bu iş için çalışan mühendislerimiz bunu başardılar. Şu anda ayrı bir şirkete gerek yok, TÜBİKAT patentli. Bunların kasalarını, diğer aksamlarını yapmak için Türkiye’de gerekli olan endüstri var. Türkiye’de ürettirdik. Mühendislik departmanımız Dudullu’da IT operasyonunun içinde. 100 kişilik ana bir ekip var.
MİLLİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.