ABD seçim soruşturmasına Facebook da eklendi
Amerikan Senatosu’nun bazı üyeleri, şirkete güvenin sarsıldığını, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in ifade vermesini istedi. Massachusetts eyaleti başsavcılığı, haberle ilgili ön soruşturma başlattı.
Skandalı ilk kez veri analiz firması Cambridge Analytica’nın yazılımcılarından Christopher Wylie gündeme getirdi. Wylie 2016'daki başkanlık seçimlerinde 50 milyon Facebook kullanıcısının özel bilgilerinin siyasi mesaj verilmek için manipüle edildiğini iddia etti.
Facebook yönetimi yaptığı açıklamada, kullanıcı verilerinin saklanmasıyla ilgili kuralın ihlal edilmediğini duyurdu.
Konuyla ilgili araştırmalar yapan gazeteci-yazar Carol Cadwalladr, MSNBC kanalına şunları söyledi: "Ben Cambridge Analytica’nın İngiltere'nin AB üyeliğinden çıkışıyla ilgili rolünü araştırıyordum. Bu şirketin referandumdaki rolüyle ilgili başlattığım iki araştırma sürüyor. Ben bu esnada Christopher Wylie isimli genci keşfettim. Onun, elinde resmi kayda geçen kanıt niteliğinde belgeler, makbuzlar ve kontratlar var. Facebook iki yıldır bunu reddediyor, ama bu şahıs sonunda bunu kanıtlayabileceğini söyledi. Şu anda bilmediğimiz Trump'ın kampanyası sırasında bu bilgilerin nasıl kullanıldığı. Cambridge Analytica ve Facebook ellerinde veriler olduğunu inkar etti. Cambridge Analytica'nın Trump ve seçim kampanyasını yöneten Steve Bannon ile çalışmaya başlamasının ardından Facebook yönetimi aniden “Ah, şimdi burada bir sorun olabilir” diye düşündü ve verileri güvence altına almak istedi. Ama bu çabalar gerçekten acıklıydı. Christopher, ona bir form gönderip, “Bir kutuyu işaretleyip bize bilgileri sildiğini söyle" dediklerini aktarıyor. Onlar gerçekte, verileri saklamak için yapmaları gerekeni yapmadılar."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.