Çiftçiye faizsiz kredi verilsin!
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ı ziyaret etti. Tarım ve hayvancılık sorunlarının ele alındığı görüşmede, Karamollaoğlu’na Saadet Partisi’nden geniş bir heyet eşlik etti. İkili görüşmede, TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Karamollaoğlu’na ve heyetine çiftçinin yaşadığı zorluklar hakkında bilgi verdi.
TARIM SORUNLARINI HER PLATFORMDA DİLE GETİRİYOR
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ziyaretinden memnuniyet duyduğunu ifade eden TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Saadet Lideri Karamollaoğlu’nun tarım sektörünün sorunlarını her platformda dile getirmesinden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bayraktar, “Tarım sektörü stratejik bir sektördür. Araba almayı erteleyebilirsiniz ama gıdayı erteleme şansınız yok. Gıda en stratejik sektördür. Çiftçilerimiz 81 milyonu besliyor. 40 milyon turisti besliyor. Yetmiyor mültecileri besliyor” dedi.
ARAZİLERİMİZ PARÇALANMIŞ
Gıdanın 17 milyar dolarlık ihracat yapılmasını sağladığını ifade eden Bayraktar, “Yapısal sorunlara rağmen bunlar yapılıyor. Arazilerimiz parçalanmış. Sulamaya açılmayan arazilerimiz var. Örgütlenme problemimiz var. Ekonomik örgütler piyasayı düzenleyemiyorlar. Gübrede, yemde, ilaçta, mazotta ciddi artışlar gözlemliyoruz. Bugün buğday üreten bölgelerimizde gübre kullanımının azaldığını fark ediyoruz. Bu, buğday üretimini olumsuz etkileyebilir. Ekmek fiyatlarını da etkileyebilir. Hükümetimizin yelkenleri tarım sektörüne çevirmesini ve desteklemesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
MEKANİZMALAR ORTADAN KAYBOLDU
Karamollaoğlu, tarım ve hayvancılığın her ülkenin bir numaralı meselesi olduğunun altını çizerek, “Tarım olmadan insan yaşamını devam ettiremez. Açlıktan ölen insanlar var. Bundan dolayı Türkiye’nin en stratejik sektörü tarım ve hayvancılıktır. Bu sektöre ihtiyaç duyduğu kaynağı verdiğinizde en kısa sürede verimini veriyor. Altı ayda ürünü veriyor. Bu kadar kısa zamanda verim veren bu sektörün ‘finans sıkıntısı çekiyor’ demesini vurdumduymazlık veya beceriksizlik olarak değerlendiriyorum. Tarım diğer sektörlerden faklı verimi en kısa sürede alıyorsunuz. Tabi bunların mekanizmalarına ihtiyaç var. Bu mekanizmalar maalesef ortadan kayboldu” ifadelerini kullandı.
BAMBAŞKA İŞLERLE UĞRAŞIYORLAR
“Çiftçi sıkıştığı zaman bir ön hazırlık için krediye ihtiyaç duyuyor” diyen Karamollaoğlu, çiftçiyi desteklemek için kurulan Ziraat Bankası’nın ihtiyacı yerine getirmediğini eleştirerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Adı üstünde Ziraat Bankası, Sanayi Bankası değil, Teknoloji Bankası, Ticaret Bankası değil. Çiftçiyi desteklemek için kurulun bir banka şu an bu fonksiyonunu bırakıp bambaşka işlerle uğraşıyor. Çiftçiye verilen kredi faizsiz olmalıdır. İktidar tarım ve hayvancılığın ülkenin bir numaralı meselesi olduğunu bir an önce kavramalıdır. Ondan sonra çözüm için yola çıkılır. Çözüm için ise Türkiye’de ekilmeyen arazi, hayvan otlamayan mera kalmamalıdır. Ayrıca ürün bazında bir politika belirlenmelidir.”
ŞEKER DIŞARIDAN GELECEK!
Şeker pancarıyla uğraşan üretici sayısının hızla azaldığını ifade eden Karamollaoğlu, şeker pancarının stratejik bir ürün olduğunu belirterek, pancarın hayvancılık sektörüne de büyük katkı sağladığını ifade etti. Karamollaoğlu, “Şeker pancarında bir politika yok. Burada bir savrulma var. Kimse yanlış anlamasın iktidarın tepesine vuralım diye demiyoruz. Buradaki eksikliği söylüyoruz. Şeker pancarı meselesi kendi içinde apayrı bir meseledir. Yıktı bitirdiler. Kabul edilmesi mümkün değil. Şeker bundan sonra dışarıdan gelecek” şeklinde konuştu.
TOHUMDA DIŞA BAĞIMLI OLMAMALIYIZ
Tarımın Türkiye’deki en stratejik sektörlerden biri olduğunu söyleyen Karamollaoğlu, çiftçiye verilecek desteğin 81 milyona verilen destek olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. Karamollaoğlu, “Çiftçilerin girdi maliyetleri ucuzlatılmalıdır. Mazota vergiyi bütünüyle kaldırmalısınız. Çiftçinin üretim için kullandığı bütün maddelerde vergi ve faiz olmamalıdır. Bunda da itina edilmemelidir. Biz tohumda da dışa bağımlı olmamalıyız. Tohumlara GDO yerleştiriyorlar. Bizde hibrit tohum kullanıyoruz ama ikinci sefer kullanamıyoruz. Önceden çiftçi ekimini hasadını yapıp tohumunu ayırırdı. Böyle bir durum artık yok. Tohum elde edemiyor. Çiftçinin ürettiği mal ayağa düşmemelidir. Belli müesseseler tarafından alınmalıdır. Tarım Bakanlığı gerçekten Tarım Bakanlığı olmalıdır. Tarım Bakanlığı çiftçinin derdiyle dertlenmelidir” diye konuştu.
ÇALIŞMALARIMIZI ENGELLEMEZ
Karamollaoğlu, görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, “Saadet Partisi Genel Merkezi taşınacak mı, son durum nedir?” sorusuna yanıt veren Karamollaoğlu, “Adli süreç tamamlandı ve biz yeni bir yer arayışı içindeyiz. Mekân değişebilir, biz yolumuza başka mekânda devam edebiliriz. Bu bizim çalışmalarımızı engellemez. Sadece üzüldük” dedi.
KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞME HAFTAYA
Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşmenin sorulması üzerine ise, “Sayın Kılıçdaroğlu bir görüşme talebinde bulundu. Önümüzdeki hafta başında görüşebiliriz. Biz ittifaklarla ilgili kanaatlerimizi daha önce duyurmuştuk. Mahalli seçimlerde ittifakların söz konusu olmadığını ancak seçim bölgeleri bazında birtakım dirsek temaslarının olabileceğini söylemiştik” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.