Şekerde kaçağa dikkat

Şekerde kaçağa dikkat
Türkiye'de nişasta bazlı şekerin yüzde 82'sini ABD şirketleri Cargill ve Amylum üretiyor. Tarım Bakanlığı'nın belirlediği kotadan çok düşük pay alan yerli firmalar, haksız rekabetle karşı karşıya. Sektörün bir diğer sorunu da kota dışı üretim.

On binlerce şeker pancarı üreticisi çiftçi ile şeker pancarından üretim yapan işletmeler, yabancı firmaların hakimiyetindeki nişasta bazlı şekerin kıskacı altında.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen nişasta bazlı şeker üretim kotasının tamamına yakının yabancı işletmeler tarafından üretiliyor olması eleştiriliyor.

Önceki yıllardaki mağduriyetlerini örnek gösteren çiftçiler ile Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış şeker fabrikaları yetkilileri, üretim kotalarının adil bir şekilde dağıtılması konusunda pancar üreticilerine kulak vermesini istiyor.

se-ic.jpg

TEMMUZ'DA %5'E ÇEKİLDİ

Tarım Bakanlığı; Ocak 2018'de'de 2017-2018 dönemi için şeker üretiminde A kotasını 2 milyon 670 bin ton olarak açıkladı. Bunun 2 milyon 403 bin tonu pancar şekeri üreten şirketlere, 267 bin tonu ise nişasta bazlı şeker üreten şirketlere tahsis edildi. Nişasta bazlı şeker üreten şirketlere tahsis edilen 267 bin tonluk kota, toplam şekerin yüzde 10'una tekabül ediyordu. Geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan yeni bir düzenlemeyle pancar üreticisi için sevindirici bir adım atıldı. Nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 10'dan yüzde 5 çeken Cumhurbaşkanı Kararnamesi, nişasta bazlı şeker üretimini 135 bin tona düşürdü.

YABANCI HAKİMİYETİNİ KIRMAMIZ GEREKİYOR

Karar, 2018/2019 pazarlama yılında geçerli olmak üzere bugün itibarıyla yürürlüğe girdi ancak, nişasta bazlı şeker üretimini yapan beş firmanın yapacağı üretim payları değişmedi. 135 bin tonluk kotanın 101 bin tonu aşkın kısmını ABD'li iki firma Cargill Tarım (59 bin 166 ton-yüzde 44), Amylum Nişasta (41 bin 994 ton-yüzde 31) üretiyor. Yerli üç firmanın toplamda kotanın yüzde 25'ni üretiyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.